Zázvor - Koření nejen na nachlazení
Zázvor lékařský (rostlině příbuzná Kurkuma) se od pradávna používá nejen jako lék na nachlazení, rýmy a chřipky, pije se i jí a dává pokrmům patřičný říz a nádhernou citrusovou vůni. Používá se výhradně jeho kořen (správně oddenek), který je žluté, okrové až nazlátlé a růžové barvy.
Je nezbytnou součásní indické a čínské kuchyně, kde má jako jedno z mnoha koření prim co se týče dochucovadel - respektive koření. Má výrazné citrusové, zemité a nasládlé aroma, voní velice příjemně a má štiplavou chuť a ve velkém množství až nepříjemně a vytrvale pálí.
Zázvor je opravdu velmi variabilní rostlina a je k dodání v několika různých formách, celý i mletý, sušený i čerstvý, loupaný i neloupaný a také hojně využívaný kandovaný a nakládaný, který je hlavně v Japonsku využívaný k přípravě sushi.
Známé formy zázvoru:
- Celý zázvor čerstvý nebo sušený
- Mletý zázvor sušený
- Černý - celý, čerstvý, ale neloupaný zázvor
- Bílý - celý, čerstvý, loupaný zázvor
- Gari - Růžový zázvor - využívaný v Japonsku jako příloha k sushi
- Kandovaný nebo kompotovaný zázvor
- Zázvor v kapslích - především jako součást potravinových doplňků a zdravé výživy
"Zázvorův" původ a použití v kuchyni
Zázvor se využívá v poslední době ve všech kuchyních světa, hlavně pro jeho typickou, svéží vůni a charakteristickou chuť. Původem je ale nejspíš z Ásie a především z Indie, avšak původ této rostliny není přesně znám. Něteré anály uvádějí, že pochází z Číny, kde se užívá již přes 3 tisíce let! Jedno je ale jasné, že zásluhou mořeplavců se zázvor, tak jak ho dnes známe dostal do zemí blízkého východu a do oblasti středozemního moře, odkud už putoval po celém světě.
Díky tomu, že kořen (oddenek) zázvoru se téměř nekazí (ani v teple - pouze vysychá), je jeho skladování velmi jednoduché a také díky tomu, se stal tak oblíbeným v Afrických nebo v Arabských zemích, odkud byl jako jeden z prvních artiklů koření dovážen.
Hlavně ve středověku se stal zázvor velice populární a zdomácněl natolik, že si ho nárokuje téměř každá země, v každém svém národním nebo jinak populárním pokrmu a ani Česko není výjimkou! U nás jsou známé například zázvorky - staročeské vánoční cukroví nebo v posledních letech tak populární a neméně chutná a zdraví prospěšná zázvorová limonáda. Jinak je použití velice široké, od nakládání mas, přes zavařeniny až po sladká jídla a v neposlední řadě se také výborně hodí k rybám.
Chuťově nejvýraznější složkou zázvoru je olej obsahující aromatické látky, které dodávají zázvoru typickou vůni. Ostrou a výraznou chuť má na svědomí gingerol, látka, která se chemickým složením velice podobá kapsaicinu (v pálivých paprikách a chilli).
Široké zázvorové využítí:
- Zázvorová limonáda, čaj, káva, víno, sirup, pivo
- Zázvorky, puding, zázvorový olej
- Zázvorové sladkosti, lízátka a bombony
- Zázvorové pečivo, dorty a jiné sladké dezerty
- Zavařeniny a kompoty
- Výborný je zázvor k rybám, k tučnému vepřovému masu a do mletých mas
- Je součástí koření Kari nebo Tandori Masala
Zázvor lékařský
Zázvor disponuje několika prokazatelně dobrými účinky na lidské zdraví, má antibakteriální a antiseptické účinky, pomáha při nevolnostech a to především těch těhotenských. Léčí nejen rýmu, ale pomáhá i při chřipce a nachlazení (vhodný je horký nápoj s nastrouhaným zázvorem, medem a citronem), snižuje cholesterol, pomáhá krvetvorbě, podporuje hubnutí a jsou známi také jeho pozitivní účinky při prevenci a léčení některých druhů rakoviny a nádorových onemocnění.
Má také některé vedlejší účinky, kterým je zapotřebí věnovat zvýšenou pozornost, například není vhodný pro děti, ve větším množství může způsobit žaludeční potíže a pálení žáhy a v ojedinělých případech i bušení srdce. Těhotné jej mohou užívat, ale v omezené míře - například v lízátkách proti nevolnosti s vitaminem C, je naprosto bezpečný a uleví. Vyhnout by se zázvoru také měli diabetici a lidé užívající léky proti překyselení žaludku, na srdce a snížení krvácení
Související
- Produkty a koření: Kari, Tandori Masala, Kurkuma
- Články a zajímavosti o koření: Kurkuma - Koření, původ a účinky na zdraví