Vhodné koření na uzené, nakládané maso, sýry a zeleninu
Právě přichází doba, která nám přináší úžasné podzimní chvíle. Je vlhko, trochu zima, ale ještě ne „až praští“. V tomto krásném a voňavém období je skvělé nakládat a udit masa, uzeniny i sýry. A sice je už po zeleninové sezóně, stále se ještě někde dají koupit okurky i jiná zelenina, která je vhodná na nakládání. Určitě nic nezkazíte, pokud budete nakládat například květák, rajčata, cuketu i papriky. Nakládat i udit lze prakticky jakoukoliv potravinu.
Ať už nakládáte nebo zavařujete ve vlastní šťávě nebo máte své recepty na různé sladkokyselé, kyselé či olejové nálevy vždy využijete „nějaké“ koření a bylinky, k tomu vhodné. Rádi vám zde představíme nejvhodnější směsi koření a bylinek, které se hodí na různé druhy zpracování potravin při nakládání a zavařování.
Uzené maso a sýry
Zauzením mas a sýrů získáme nejen další chuťový zážitek, ale také získáme zakonzervovanou potravinu. Odjakživa naši předci používali uzení, tedy kouř k opracování masa a sýrů, protože se tím prodlužuje trvanlivost. Kouř totiž funguje jako konzervační látka (podobně jako sůl, med i cukr), nemusíte se tedy bát konzumovat správně vyuzená masa a sýry i po měsíci ve spíži.
Vhodné koření k uzení mas a sýrů:
V našem internetovém obchodě naleznete spoustu směsí, kterými obohatíte chuťový zážitek vašich uzenin. V neposlední řadě:
- Zvěřina,
- Adžika,
- Čubrica,
- Čabajkové koření,
- Klobásová směs,
- A také proslulá Adamova žebra.
Také si můžete sestavit vlastní směsi koření, nezapomeňte na zázvor nebo hořčičné semínko (které využijete i při nakládání a zavařování), papriku, kmín, chilli, pískavice a samozřejmě také pepř a sůl. Ze sušených bylinek pak využijete například majoránku, medvědí česnek, petržel a bobkový list.
Nezapomeňte vždy maso nebo sýry před uzením naložit nejen do koření, ale také do solného nálevu, který připravíte například z takzvaných rychlosolí, bezpečně se dá takový nálev připravit i ze soli kuchyňské.
Nakládání mas, sýrů a zeleniny
Nejen v České republice a na Slovensku a ve střední Evropě vůbec má zavařování masa a sýrů nebo nakládání zeleniny velkou tradici sahající stovky let do minulosti.
Vždy je základem zálivka nebo vlastní šťáva v případě zavařeného masa. Zálivky jinak existují sladké, slané, sladkokyselé nebo vyloženě kyselé a pak i ty olejové. Je jedno, kterou si vyberete nebo, kterou máte rádi, důležitý je výběr koření a bylin, které používáte při tvoření finálního nálevu.
Vůbec nic nezkazíte, když použijete kopr (samozřejmě může být i sušený). Kopr, kmín a hořčičné semínko nesmí chybět snad v žádném tradičním nálevu.
Dále se používá hojně bobkový list, majoránku nebo také medvědí česnek (anebo blízkou směs medvědí tlapa). Grilovací koření zase budete využívat při nakládání sýrů a šalvěj využijete při nakládání zeleniny.
Variant existuje opravdu velké množství, budeme moc rádi, když nám napíšete a prozradíte váš recept, který budeme moci publikovat – rádi vás odměníme vzorky koření!