Zapomenuté heslo Registrace
V košíku máte 0 položek za 0 Kč

Položky ve Vašem košíku

K pokladně

Celkem za:0 Kč


Do dopravy ZDARMA Vám zbývá nakoupit za: 601
mini-quiche-with-puff-pastry.jpg

Tymián v cibulovém koláči: Vůně slunce a jara na velikonočním stole

Tymián: Malý zázrak s bohatou historií

Tymián, tato nenápadná bylinka s fialovými kvítky a pronikavou vůní, si získala srdce kuchařů i léčitelů po celém světě. Tymián je neodmyslitelnou součástí středomořské kuchyně. Skvěle se hodí k masu, rybám, bramborám, těstovinám a do polévek. Jeho výrazná chuť a aroma dokáží pozvednout i obyčejné jídlo na gurmánský zážitek.

Cibulový koláč je neodmyslitelnou součástí velikonočních svátků. Jeho křupavá kůrka, lahodná cibulová náplň a zlatavá barva symbolizují příchod jara a probouzející se život. A co takhle pozvednout tento tradiční pokrm na novou úroveň s příchutí tymiánu?

Recept na cibulový koláč s tymiánem:

Ingredience:

  • Těsto:
    • 250 g hladké mouky
    • 125 g studeného másla
    • 50 ml studené vody
    • 1 vejce
    • 1 lžička soli
  • Náplň:
    • 800 g cibule
    • 50 g másla
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 lžička cukru
    • 1 lžička sušeného tymiánu
    • 200 ml smetany na vaření
    • 2 vejce
    • 100 g strouhaného sýra (Gruyère, Emmentál, Parmezán)
    • Sůl a pepř

Postup:

  1. Těsto: V míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte studené máslo na kostičky a prsty ho vpracujte do mouky, dokud směs nepřipomíná hrubou strouhanku. Přidejte vejce a postupně přilévejte studenou vodu. Míchejte, dokud se těsto nespojí. Vytvarujte z něj kouli, zabalte do fólie a nechte v lednici odpočinout 30 minut.

  2. Náplň: Cibuli nakrájejte na tenké plátky. V hrnci rozehřejte máslo s olivovým olejem a cibuli na něm zvolna opékejte dozlatova. Občas promíchejte, aby se cibule nepřipálila. Ke konci přidejte cukr a tymián a nechte cibuli ještě krátce zkaramelizovat.

  3. Sestavení koláče: Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozválejte na pomoučeném povrchu do kruhu o průměru cca 30 cm a vložte do koláčové formy. Okraje těsta zvedněte a zahněte dovnitř. Na těsto rozprostřete orestovanou cibuli.

  4. Zálivka: V misce smíchejte smetanu, vejce, strouhaný sýr, sůl a pepř. Směs nalijte na cibuli v koláči.

  5. Pečení: Koláč pečte v předehřáté troubě 30–40 minut, dokud okraje těsta nezezlátnou a náplň nebude ztuhlá.

Tipy a rady:

  • Pro ještě křupavější těsto ho před pečením na dně formy propíchejte vidličkou.
  • Těsto můžete použít na výrobu malých koláčků plněných cibulí, sýrem nebo masem.
  • Pro ještě lahodnější chuť můžete do náplně přidat slaninu nebo na nudličky nakrájenou šunku.
  • Místo tymiánu můžeme použít rozmarýn, oregáno nebo petrželku.
  • Cibulový koláč chutná skvěle teplý i studený.

Zajímavosti:

  • Cibulový koláč má ve světě mnoho variant. Například v Německu se nazývá Zwiebelkuchen a je oblíbenou součástí velikonoční tabule.
  • Ve Francii se cibulový koláč nazývá tarte à l'oignon a je obvykle slanější a s menším množstvím sýra.
  • Cibulový koláč je skvělý zdroj vitamínů a minerálů, včetně vitamínu C, draslíku a vlákniny.

Ať už se do pečení cibulového koláče pustíte z jakéhokoli důvodu, věřte, že si ho zamilujete. Je to jednoduché, chutné a výživné jídlo, které potěší celou rodinu.

Image by fahrwasser on Freepik

 

Víte že .... ?

... koření má svá tajemství a mnohé zajímavosti? Vyberte si koření o kterém se chcete dozvědět nejvíce informací:

Nebo nám napište, o kterém koření byste se rádi dozvěděli nejzajímavější fakta a zajímavosti.

Přidejte se k nám na Facebooku!

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo
Cookies