Tymián v cibulovém koláči: Vůně slunce a jara na velikonočním stole
Tymián: Malý zázrak s bohatou historií
Tymián, tato nenápadná bylinka s fialovými kvítky a pronikavou vůní, si získala srdce kuchařů i léčitelů po celém světě. Tymián je neodmyslitelnou součástí středomořské kuchyně. Skvěle se hodí k masu, rybám, bramborám, těstovinám a do polévek. Jeho výrazná chuť a aroma dokáží pozvednout i obyčejné jídlo na gurmánský zážitek.
Cibulový koláč je neodmyslitelnou součástí velikonočních svátků. Jeho křupavá kůrka, lahodná cibulová náplň a zlatavá barva symbolizují příchod jara a probouzející se život. A co takhle pozvednout tento tradiční pokrm na novou úroveň s příchutí tymiánu?
Recept na cibulový koláč s tymiánem:
Ingredience:
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g studeného másla
- 50 ml studené vody
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- Náplň:
- 800 g cibule
- 50 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička cukru
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 200 ml smetany na vaření
- 2 vejce
- 100 g strouhaného sýra (Gruyère, Emmentál, Parmezán)
- Sůl a pepř
Postup:
-
Těsto: V míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte studené máslo na kostičky a prsty ho vpracujte do mouky, dokud směs nepřipomíná hrubou strouhanku. Přidejte vejce a postupně přilévejte studenou vodu. Míchejte, dokud se těsto nespojí. Vytvarujte z něj kouli, zabalte do fólie a nechte v lednici odpočinout 30 minut.
-
Náplň: Cibuli nakrájejte na tenké plátky. V hrnci rozehřejte máslo s olivovým olejem a cibuli na něm zvolna opékejte dozlatova. Občas promíchejte, aby se cibule nepřipálila. Ke konci přidejte cukr a tymián a nechte cibuli ještě krátce zkaramelizovat.
-
Sestavení koláče: Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozválejte na pomoučeném povrchu do kruhu o průměru cca 30 cm a vložte do koláčové formy. Okraje těsta zvedněte a zahněte dovnitř. Na těsto rozprostřete orestovanou cibuli.
-
Zálivka: V misce smíchejte smetanu, vejce, strouhaný sýr, sůl a pepř. Směs nalijte na cibuli v koláči.
-
Pečení: Koláč pečte v předehřáté troubě 30–40 minut, dokud okraje těsta nezezlátnou a náplň nebude ztuhlá.
Tipy a rady:
- Pro ještě křupavější těsto ho před pečením na dně formy propíchejte vidličkou.
- Těsto můžete použít na výrobu malých koláčků plněných cibulí, sýrem nebo masem.
- Pro ještě lahodnější chuť můžete do náplně přidat slaninu nebo na nudličky nakrájenou šunku.
- Místo tymiánu můžeme použít rozmarýn, oregáno nebo petrželku.
- Cibulový koláč chutná skvěle teplý i studený.
Zajímavosti:
- Cibulový koláč má ve světě mnoho variant. Například v Německu se nazývá Zwiebelkuchen a je oblíbenou součástí velikonoční tabule.
- Ve Francii se cibulový koláč nazývá tarte à l'oignon a je obvykle slanější a s menším množstvím sýra.
- Cibulový koláč je skvělý zdroj vitamínů a minerálů, včetně vitamínu C, draslíku a vlákniny.
Ať už se do pečení cibulového koláče pustíte z jakéhokoli důvodu, věřte, že si ho zamilujete. Je to jednoduché, chutné a výživné jídlo, které potěší celou rodinu.
Image by fahrwasser on Freepik