Zapomenuté heslo Registrace
V košíku máte 0 položek za 0 Kč

Položky ve Vašem košíku

K pokladně

Celkem za:0 Kč


Do dopravy ZDARMA Vám zbývá nakoupit za: 601
grilovaci-marinady.jpg

TOP 5 grilovacích marinád na maso, podle LEVNÉKOŘENÍ.CZ

Marinád na maso je nepřeberné množství, existují marinády, které jsou desetiletími ověřené nebo marinády, které má každá rodina jiné a přesto stejné, stejně tak jsou marinády, nad kterými se chlapi v hospodě dokáží hádat hodiny. Neexistuje ta správná marináda, existuje jen ta marináda, která je podle vás ta nejlepší!

My vám v tomto článku přinášíme kousek inspirace na grilovací marinády podle našeho týmu z internetového obchodu LEVNÉKOŘENÍ.CZ.

 

Klasik marináda

Jde o úplně klasickou a notoricky známou marinádu, která je vhodná na všechny druhy masa a výhodou této marinády je její hustota, vydrží na mase i při grilování, ale ráda se přichytává, takže musíte být v neustálém kontaktu s masem.

Příprava cca na 1 Kg masa

Zhruba 150 gramů kvalitního kečupu (nejlépe domácího) smícháte se dvěma lžícemi oleje (dle chuti, ale olivový nedoporučujeme), lžící octa (podle volby), lžička cukru a bylinky dle vlastního výběru. Směs rozmícháme a následně přidáme najemno nasekanou větší cibulku a tři stroužky česneku (můžete použít i sušený česnek). Samozřejmě dochutíme solí a čerstvě namletým pepřem. Hustotu nebo řídkost marinády určíte přidáním kečupu nebo vody.

Vhodné především na tyto druhy masa

  • Vepřová žebra
  • Uzená vepřová žebra
  • Vepřová krkovička
  • Kuřecí křídla
  • Kuřecí paličky

 

Pivní marináda s medem

Velmi neobvyklá a jednoduchá marináda, která je spíše „vodová“, velmi řídká, proto marinujeme ve vhodné, vysoké a uzavíratelné nádobě.

Příprava cca na 1 Kg masa

Do piva (spíše silný ležák, stupňovitosti 12°, světlé, 0.5 l) přidáme 3 – 4 lžíce medu, lžičku cukru (podle chuti, můžete zvolit i třtinový), lžičku soli a čerstvě namletý pepř. To je celé! Maso ponoříme tak aby bylo celé ponořené v marinádě a necháme odpočívat v lednici.

Vhodné především na tyto druhy masa

  • Vysoká vepřová žebra
  • Bůček
  • Krkovice

 

Hořčičná marináda

Hořčičná marináda má opět velkou výhodu, že je velmi hustá a zůstává na mase i při grilování, ovšem může se lehce připalovat, proto musíte pečlivě hlídat vaše vybrané kousky masa.

Příprava cca na 1 Kg masa

Tři lžíce klasické plnotučné hořčice smícháme se dvěma lžícemi hořčice krémžské (pro citlivější povahy, které nemají rády pikantní marinády, můžete krémžskou hořčici vynechat, případně použít méně a nahradit plnotučnou). Dochutíme solí, čerstvě namletým pepřem a můžete dle chuti přidat i najemno nasekaný česnek. Agresivní hořčice nám v tomto případě zajistí křehčí maso, protože už při marinování naruší strukturu masných vláken.

Vhodné především na tyto druhy masa

  • Všechny druhy vepřových mas a výseků
  • Hovězí roštěnec
  • Krůtí stehna

 

Pikantní a ďábelská (nebo chcete-li pekelná) marináda

Pikantní marináda se skládá ze surovin, které bývají v běžné domácí kuchyni. U ďábelské varianty budete potřebovat navíc čerstvé nebo drcené chilli dle chuti a vašich schopností odolávat pálivým pokrmům

Příprava cca na 1 Kg masa

Jemně nasekanou cibulku (střední) spolu se dvěma stroužky česneku (můžete použít i sušený česnek) smícháme se lžící medu, lžící worcesteru, třemi lžíci sójové omáčky, lžící hrubozrnné (nebo krémžské) hořčice a s lžící oleje. Případně můžete doplnit lžící kečupu. A v případě ďábelské varianty přidejte nadrobno nasekané chilli dle výběru nebo přidejte lžíci drceného chilli.

Nebojte se také přidat sušené bylinky, jako tymián nebo rozmarýn, který skvěle ovoní vámi vybrané druhy masa.

Hodí se především na:

  • Všechny druhy vepřových mas a výseků
  • Krůtí
  • Kuřecí

 

Jak dlouho marinovat?

Obecně platí, že se marinuje především v chladu a v nádobách, které jsou uzavíratelné, proto marinujte zásadně v lednici. Čas je u marinování také velmi široké téma, ale platí, že u křehčích druhů mas marinujeme zpravidla do jedné hodiny (ryby), u kuřecího marinujeme zhruba 2 – 6 hodin, dle marinády, u vepřového až 12 hodin a u hovězího až 24 hodin. Zvěřina se marinuje podle výsekového druhu masa, některé druhy nepotřebují marinovat vůbec a jiné zase 48 hodin, je proto zapotřebí si vybrat správný kousek a případně se poradit s vaším řezníkem.

Zelenina se rovněž může marinovat, ale tu zpravidla stačí vybranou marinádou potírat až během grilování.

TIP: Nejlepší způsob marinování je pomocí vakua, ale ne každý má doma k tomu vhodné podmínky a vybavení, proto musíte dbát na to, aby bylo maso kompletně pokryté marinádou, klidně i ve větší vrstvě a v případě řídkých/tekutých marinád, aby bylo maso úplně ponořené. V každém případě v obou případech platí, že musí být maso v uzavíratelné nádobě a v lednici!

 

Víte že .... ?

... koření má svá tajemství a mnohé zajímavosti? Vyberte si koření o kterém se chcete dozvědět nejvíce informací:

Nebo nám napište, o kterém koření byste se rádi dozvěděli nejzajímavější fakta a zajímavosti.

Přidejte se k nám na Facebooku!

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo
Cookies