Thajská polévka: Zažijte explozi chutí v misce!
Připravte se na gastronomické dobrodružství s thajskou kuřecí polévkou! Tato lahůdka potěší Vaše smysly exotickou kombinací chutí a vůní. A věřte, že i když se zdá tajemná, zvládne ji uvařit každý!
Ponořte se do světa chutí
Thajské polévky se vyznačují komplexní chutí, která je kombinací pikantnosti, kyselosti, sladkosti a slanosti. Základem bývá vývar z kuřete, hovězího masa nebo krevet, obohacený o kokosové mléko, rybí omáčku, limetkovou šťávu a aromatické koření. Mezi nejoblíbenější druhy patří:
- Tom Yum: Pikantní a kyselá polévka s krevetami, houbami, zázvorem a chilli papričkami.
- Tom Kha Gai: Jemná kokosová polévka s kuřecím masem, houbami a zázvorem.
- Khao Soi: Silná polévka s nudlemi, hovězím masem a kari pastou.
Tom Kha Gai: Ingredience (pro 4 osoby):
- 1 l kuřecího vývaru
- 400 ml kokosového mléka
- 2 kuřecí prsa (nakrájená na nudličky)
- 1 cibule (nakrájená na kostičky)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžíce zázvoru (nastrouhaného)
- ½ lžičky chilli papričky (volitelné)
- 1 lžička kari koření
- 1 hrst žampionů (nakrájených na plátky)
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce šťávy z limety
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 hrst čerstvého koriandru (nasekaného)
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
-
V hrnci rozehřejte olej a orestujte cibuli dozlatova.
-
Přidejte česnek, zázvor a restujte další minutu.
-
Vsypte kuřecí maso a opékejte, dokud se nezatáhne. Přidejte koření, a víc už nerestujte ať ho nespálíte.
-
Vlijte kuřecí vývar a kokosové mléko a přiveďte k varu.
-
Snižte plamen a vařte 15-20 minut.
-
Vmíchejte rybí omáčku, šťávu z limety, hnědý cukr a žampiony.
-
Dochuťte solí a pepřem a vařte dalších 5 minut.
-
Polévku ozdobte koriandrem a ihned podávejte.
-
Polévku můžete servírovat s nudlemi a ozdobit orestovanými krevetami.
Tipy a rady:
- Místo kuřecích prsou můžete použít kuřecí stehna.
- Pro pikantnější chuť přidejte více chilli papriček.
- Do polévky můžete přidat další zeleninu, například kukuřici, mrkev, bambusové výhonky/klíčky nebo cuketu.
- Pokud nemáte rybí omáčku, můžete ji nahradit sójovou omáčkou.
- Existuje mnoho druhů thajských polévek, lišících se regionem a použitými surovinami.
Užijte si vaření a dobrou chuť!
Image by Freepik