Zapomenuté heslo Registrace
V košíku máte 0 položek za 0 Kč

Položky ve Vašem košíku

K pokladně

Celkem za:0 Kč


Do dopravy ZDARMA Vám zbývá nakoupit za: 601
grilovane-ovocne-spizy.jpg

Sladké grilování II. – Drobné ovoce a ovocný salát

Může se zdát, že drobné ovoce jako například třešně, višně, kiwi, „špendlíky“ nebo třeba švestky se na gril nehodí, ale opak je pravdou! Jsou vynikající a jemně zauzená chuť dodá výše uvedenému ovoci velmi specifickou a sladce výraznou chuť i aroma.

Drobné ovoce, a hlavně peckoviny jsou samozřejmě pracnější na přípravu, je zapotřebí je vypeckovat a grilování je také složité. Proto pro vás máme typ: peckoviny jako například třešně, višně a špendlíky můžete po vypeckování dát na gril v rendlíku. Případně můžete vytvořit malé špízy, aby bylo ovoce opravdu grilované, a ne dušené na grilu (nicméně obě varianty jsou správné).

TIP: Pokud používáte rendlík na dušení drobného ovoce na grilu, pak se nebojte ke konci přidat cukr a nechat ovoce lehce zkaramelizovat. Budete mít ovocnou a skvělou čalamádu, která se hodí na palačinky, lívance, jako náplň do koláčů nebo s trochou drceného chilli a kajenským pepřem se hodí i ke grilovaným masům, zejména pak k vybranému hovězímu a divočině.

 

Peckoviny

Malé a drobné ovoce ze skupiny peckovin (třešně, višně, slívy, švestky, meruňky …) jsou náročnější na přípravu, ale na grilování se velmi dobře hodí. Musí se vypeckovat a dobře oprat.

Nejlepším způsobem, jak grilovat toto ovoce je napíchnout na špíz, můžete si tak udělat velkou škálu kombinací s různým ovocem a nemusí to být nutně peckoviny. Takto připravené ovoce se pak i lehce konzumuje, můžete ho namáčet do různých sladkých dipů nebo celý špíz polít čokoládou.

Ovoce ze špízu je také možné lehce sundat a použít pak do salátů nebo jako oblohu pro různé dezerty.

 

Bobuloviny

Ve skupině bobulovin je mnohem více druhů ovoce, paleta je proto opravdu pestrá. S bobulovinami není téměř žádná práce, i když je to ovoce opravdu drobné (angrešt, rybíz, aronie, borůvky, brusinky, maliny, jahody a mnoho a mnoho dalšího pestrého ovoce).

Vhodnou grilovací technikou přípravy těchto ovocných plodů je dušení v rendlíku na grilu. Můžeme tak vytvořit skvělé čalamády nebo marmelády, které je možné kombinovat například s jalovcem, hřebíčkem a skořicí.

TIP: Vytvořte si pikantní brusinkovou čalamádu, vezměte brusinky, trochu cukru, špetku soli, čerstvě namletý pepř, chilli, jalovec a bobkový list. Na grilu svařte, brusinky lehce promačkejte a podávejte například k divokému masu.

Větší druhy ovoce ze skupiny bobulovin jako například jahody, ostružiny nebo maliny, můžete také lehce napíchnout na špíz a snadno opékat.

 

TIP: Ovoce nemusí nutně z grilu přijít jen na sladké dezerty a obecně sladké pokrmy, velmi dobře doplní i chutné a grilované vepřové nebo kuřecí maso. V Česku nechvalně známou kombinaci broskví a kuřecího prsa můžete velmi lehce pozvednout kombinací na špízu.

Víte že .... ?

... koření má svá tajemství a mnohé zajímavosti? Vyberte si koření o kterém se chcete dozvědět nejvíce informací:

Nebo nám napište, o kterém koření byste se rádi dozvěděli nejzajímavější fakta a zajímavosti.

Přidejte se k nám na Facebooku!

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo
Cookies