Sladké grilování II. – Drobné ovoce a ovocný salát
Může se zdát, že drobné ovoce jako například třešně, višně, kiwi, „špendlíky“ nebo třeba švestky se na gril nehodí, ale opak je pravdou! Jsou vynikající a jemně zauzená chuť dodá výše uvedenému ovoci velmi specifickou a sladce výraznou chuť i aroma.
Drobné ovoce, a hlavně peckoviny jsou samozřejmě pracnější na přípravu, je zapotřebí je vypeckovat a grilování je také složité. Proto pro vás máme typ: peckoviny jako například třešně, višně a špendlíky můžete po vypeckování dát na gril v rendlíku. Případně můžete vytvořit malé špízy, aby bylo ovoce opravdu grilované, a ne dušené na grilu (nicméně obě varianty jsou správné).
TIP: Pokud používáte rendlík na dušení drobného ovoce na grilu, pak se nebojte ke konci přidat cukr a nechat ovoce lehce zkaramelizovat. Budete mít ovocnou a skvělou čalamádu, která se hodí na palačinky, lívance, jako náplň do koláčů nebo s trochou drceného chilli a kajenským pepřem se hodí i ke grilovaným masům, zejména pak k vybranému hovězímu a divočině.
Peckoviny
Malé a drobné ovoce ze skupiny peckovin (třešně, višně, slívy, švestky, meruňky …) jsou náročnější na přípravu, ale na grilování se velmi dobře hodí. Musí se vypeckovat a dobře oprat.
Nejlepším způsobem, jak grilovat toto ovoce je napíchnout na špíz, můžete si tak udělat velkou škálu kombinací s různým ovocem a nemusí to být nutně peckoviny. Takto připravené ovoce se pak i lehce konzumuje, můžete ho namáčet do různých sladkých dipů nebo celý špíz polít čokoládou.
Ovoce ze špízu je také možné lehce sundat a použít pak do salátů nebo jako oblohu pro různé dezerty.
Bobuloviny
Ve skupině bobulovin je mnohem více druhů ovoce, paleta je proto opravdu pestrá. S bobulovinami není téměř žádná práce, i když je to ovoce opravdu drobné (angrešt, rybíz, aronie, borůvky, brusinky, maliny, jahody a mnoho a mnoho dalšího pestrého ovoce).
Vhodnou grilovací technikou přípravy těchto ovocných plodů je dušení v rendlíku na grilu. Můžeme tak vytvořit skvělé čalamády nebo marmelády, které je možné kombinovat například s jalovcem, hřebíčkem a skořicí.
TIP: Vytvořte si pikantní brusinkovou čalamádu, vezměte brusinky, trochu cukru, špetku soli, čerstvě namletý pepř, chilli, jalovec a bobkový list. Na grilu svařte, brusinky lehce promačkejte a podávejte například k divokému masu.
Větší druhy ovoce ze skupiny bobulovin jako například jahody, ostružiny nebo maliny, můžete také lehce napíchnout na špíz a snadno opékat.
TIP: Ovoce nemusí nutně z grilu přijít jen na sladké dezerty a obecně sladké pokrmy, velmi dobře doplní i chutné a grilované vepřové nebo kuřecí maso. V Česku nechvalně známou kombinaci broskví a kuřecího prsa můžete velmi lehce pozvednout kombinací na špízu.