Sladká trojice: skořice, muškátový oříšek a zázvor
Vítejte v kouzelném světě pečení, kde se s trochou koření obyčejný moučník promění v neodolatelnou lahůdku! Dnes se ponoříme do tajů skořice, muškátového oříšku a zázvoru – tří hvězd, které rozzáří vaše velikonoční dorty a dodají jim neodolatelnou chuť a vůni.
Skořice: sladká, hřejivá a s vůní lesa. V pečení se hodí do sladkých i slaných pokrmů, skvěle se snoubí s jablky, hruškami, dýní a kořenovou zeleninou.
Muškátový oříšek: ořechová chuť s lehkou hořkostí. Používejte ho s rozvahou, jelikož ve větším množství může zhořknout. Hodí se do sladkých i slaných jídel, do omáček, zeleninových pyré a sýrových pokrmů.
Zázvor: pikantní a osvěžující. V pečení se hodí do perníčků, medovníků a ovocných koláčů. Skvěle se doplňuje s jablky, hruškami a citrusy.
Mrkvový dort na Velikonoce:
Ingredience:
-
250 g mrkve
-
150 g třtinového cukru
-
150 ml slunečnicového oleje
-
3 vejce
-
2 lžíce jogurtu
-
250 g hladké mouky
-
1 lžička prášku do pečiva
-
1/2 lžičky jedlé sody
-
1 lžička skořice
-
1/2 lžičky muškátového oříšku
-
1/2 lžičky mletého zázvoru
-
100 g vlašských ořechů
Krém:
-
1 mascarpone
-
1 plnotučný tvaroh
-
2 lžíce moučkového cukru
Všechny ingredience smíchejte v hladký krém.
Postup:
-
Mrkev nastrouhejte najemno.
-
Cukr a vejce vyšlehejte do pěny a postupně přidávejte olej.
-
Mouku smíchejte s práškem do pečiva, sodou, skořicí, muškátovým oříškem a zázvorem.
-
Suché ingredience vmíchejte do mokré směsi.
-
Přidejte nastrouhanou mrkev, jogurt a nasekané vlašské ořechy (volitelně).
-
Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu dortu nevyjde čistá.
-
Dort nechte vychladnout, rozřízněte uprostřed a naplňte krémem. Nechejte si trochu krému na potření vrchu dortu. Můžete dozdobit sekanými oříšky.
Tipy a rady:
- Místo vlašských ořechů můžete použít mandle nebo lískové ořechy.
- Na mrkvový dort se skvěle hodí poleva slaný karamel.
- Experimentujte, zkoušejte různé kombinace krémů se šlehačkou, zakysanou smetanou nebo Philadelphií.
Zajímavosti:
- Skořice je jedna z nejstarších druhů koření používaného člověkem.
- Muškátový oříšek se dříve používal jako afrodiziakum.
- Zázvor je známý pro své příznivé účinky, například pomáhá při trávení a posiluje imunitu.