Skořice - biblické koření
Skořice je jedno z nejznámějších a nejstarších koření vůbec. O skořici se zmiňuje i bible (například 2. Mojžíšova 30:23 nebo Ezekiel 27:19) a používala se především pro své nezaměnitelné aroma a chuť a byla to velmi ceněná komodita, protože už v dobách před několika tisíci lety se skořice dovážela především ze Srí Lanky a z Číny (některé zdroje uvádějí i Indii) a lidé si ji velmi rychle oblíbili a její obliba trvá dodnes.
V dávných dobách bylo svedeno nemálo bitev o toto voňavé a léčivé koření. První zmínky o skořici pochází ze 6000 let staré Číny a jako léčivo i jako koření ji využívali i staří Egypťané, Římané a nakonec i Evropané.
Skořice tak jak ji známe a znávali i naši předci přežila v nezměněné podobě i zpracování dodnes a pochází z vnitřních části kůry stromů Skořicovníku Ceylonského a Skořicovníku Čínského. Loupe se kůra ze dvou až tří letých stromů, avšak za tu nejkvalitnější se považuje kůra ze stromků těch ceylonských a nejméně osmiletých stromů. Další části Skořicovníku, jako například listí se využívají při výrobě olejů a vonných esencí.
Kůra se následně suší a samotným procesem vysychání se kroutí do nám zámých ruliček a svitků, které se následně mohou mlít na jemný prášek nebo drtit na požadovanou velikost a směs.
O skořici platí že ...
- ... čerstvě mletá má intenzivní aroma a ostrou chuť, která spolu s aromatem brzy začne slábnout
- ... celá má příjemné skořicově aroma a nasládlou, skořicově zemitou chuť, která je vytrvalá a dlouhotrvající
Skořice "všudypřítomná"
Skořice má opravdu velmi široký záběr využití. Používá se v průmyslu potravinářském, farmaceutickém i v oboru parfumerie. Její variabilita dosahuje opravdu biblických rozměrů.
Skořice v kuchyni ...
... se využívá již po mnohá tisíciletí. Používá se především na sladké pečivo (perníkové koření), pudinky, limonády, čaje, pivo a víno (především jako koření na svařák). V mnoha Arabských, Indických a Asijských zemích se, ale využívá i k masům, většinou jako součást koření, jako například Kari nebo Garam Masala.
Skořice ve farmacii, léčí, pomáhá, ulevuje, chutná a voní
Skořice se zařadila do dlouhé řady koření a bylin, které působí prokazatelně jako prevence proti rakovině a úspěšně dokáže potlačovat i některé druhy rakovinového bujení. V některých lécích najdeme skořici jen jako vedlejší produkt, který pomáhá zakrýt pachuť nebo nelíbivé aroma některých druhů léčiv. Používá se také do různých likérů a tinktur. Napomáhá trávení a podporuje chuť k jídlu, zahřívá trávicí soustavu a váže cukry a tuky, pomáhá také při tvorbě krve, snižuje krevní tlak a zmírňuje například menstruační bolesti a krvácení. Má desinfekční a antibiotické účinky a používá se při rýmě, nachlazení a chřipce.
V kosmetice se využívají extrakty a oleje pro přípravu vonných a zvláčňujících olejů, mýdel a zubní hygieny.
V parfémech se využívá pro své charakteristicky nezaměnitelné aroma.
Skořice může způsobit alergickou reakci.
Související
- Produkty a koření: Kari, Garam Masala, Koření na svařák, Perníkové koření