Zapomenuté heslo Registrace
V košíku máte 0 položek za 0 Kč

Položky ve Vašem košíku

K pokladně

Celkem za:0 Kč


Do dopravy ZDARMA Vám zbývá nakoupit za: 601
rizek-ryba-klobasa-big.jpg

Okořeňte si nejen život

Koření, věc, bez které by jídlo nebylo tak lahodné, a bez které bychom se v kuchyni vlastně ani neobešli. Víte ale, jaké koření se nejvíce hodí na klasický český řízek? Které bylinky dodají rybě tu správnou chuť, či jaké koření se skvěle hodí do vinné klobásy? Vše se dozvíte v našem článku.

 

Koření na řízek

Na řízek jako takový spoustu lidí dává běžně sůl, pepř a sem tam i česnek. Ten můžete použít čerstvý, zvolit ale můžete i granulovaný či dokonce medvědí. Váš řízek ale dostane neodolatelnou chuť, pokud do samotné strouhanky použijete mleté hořčičné semínko. Nehodí se jej dávat přímo na samotné maso, proto se smíchá spolu se strouhankou, ve které řízky obalujete.

Vždy samozřejmě záleží na vašich chuťových preferencích, zvolit ale můžete klidně i chilli, či takový drcený kmín. Chilli i kmín je nejlepší použít přímo na maso, stejně jako zmiňovanou sůl, pepř, či sušený česnek.

 

Bylinky na rybu

Ryby nebývají častou součástí jídelníčku, zpravidla si rybu dáváme „jednou za čas“. Jaké bylinky ale mohou z ryby udělat kulinářský zážitek? V prvé řadě je potřeba si říct, že bylinky slouží jen jako doplněk k chuti ryby, proto by se to s nimi nemělo přehánět.

Velmi častou bylinkou, která se používá na ryby, je tymián. Ten se hodí prakticky na jakoukoli přípravu ryby. Další, hojně využívanou bylinkou, je rozmarýn. Zde si ale dávejte pozor na jeho množství. Mohlo by se stát, že rozmarýn přebije veškerou chuť, a to není zrovna žádoucí.

Pokud ryby spíše grilujete, pak můžeme rozhodně doporučit fenykl. K lososovi se zase skvěle hodí kopr, nesmí se to s ním ale přehnat! Poslední bylinkou, kterou vám na ryby doporučíme, je estragon. Ten je ovšem známý tím, že tepelnou úpravou velmi rychle ztrácí chuť. Je proto vhodné jej na rybu použít až na samotný závěr vaření.

 

Koření do vinné klobásy

Vinná klobása se v České republice těší poměrně velké oblibě. Někteří z nás zvolí jednodušší postup a klobásu si jednoduše koupí. Ti mlsnější z nás se rozhodnou udělat si vinnou klobásu doma. Jaké koření se ale do této klobásy používá?

V prvé řadě v ní nesmí chybět pepř. Dále se do klobásy velmi často používá muškátový ořech, hřebíček a citronová kůra. Dále by v ní neměl chybět kmín a sušený česnek. Každý má svůj recept ale trošku jiný, takže využívá jen část ingrediencí, případně nějaké přidá. Celkově se ale do klobásy nedává příliš mnoho koření a dohromady na jeden kilogram vinné klobásy připadne 3 – 5 gramů koření.   

Víte že .... ?

... koření má svá tajemství a mnohé zajímavosti? Vyberte si koření o kterém se chcete dozvědět nejvíce informací:

Nebo nám napište, o kterém koření byste se rádi dozvěděli nejzajímavější fakta a zajímavosti.

Přidejte se k nám na Facebooku!

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo
Cookies