Recept na horký punč bez cukru a svařák s medem od našeho Ajťáka
Zima je pořád v plném nasazení a je velmi mrazivá, leze nám pod nehty na záda, za uši a bolí nás z ní hlava. Koření na zahřátí existuje velké množství, ale dnes vám poradíme jak na skvělý, horký a ovocný punč bez cukru a poradíme vám také jak na skvělý vánoční svařák (vánoční svařáček si můžete udělat nejen o vánocích :D …).
Horký ovocný punč
(množství na 5l
– bude se hodit)
- 1 kg jablek, stačí nejlevnější i potlučená jablíčka, hlavně ať jsou sladká.
- 1 ks ananasu
- 3 ks citrónů
- Cca 4 – 5 l vody
- Koření na svařák – podle chuti, na 5l cca půl sáčku
- Dle chuti můžeme přidat skořici, badyán nebo i kardamom
Recept je velice jednoduchý, stačí oloupat a nakrájet ovoce – i na větší kousky, svařit jej (cca 0,5 – 1 hodinu) do měkka spolu s kořením a punč je hotov! Podáváme horké i studené, kousky ovoce nevyhazujeme, ale můžeme konzumovat rovnou nebo rozmačkat na přesnídávku pro naše nejmenší.
A pro velké děti si můžete přidat do punče i kapku (nebo dvě, i tři – čtyři?) slivovice nebo jiné ovocné pálenky, ještě pro lepší efekt prohřátí!
Horký Vánoční svařák (cca 5l)
- Koření na svařák
- 3l kvalitního červené víno
- 2l vody
- Med nebo třtinový cukr – podle chuti
Ve dvou litrech vody svaříme koření a cukr, přivedeme k varu a alespoň pět minut vaříme, aby se koření pořádně rozvonělo, vodu slijeme a přidáme víno. Dále už nevaříme, ale prohříváme maximálně na 60 stupňů. Podle stupně sladkosti doslazujeme medem nebo dalším cukrem. Třtinový cukr je vhodnější, protože dodá medovou chuť, zajímavější a tmavší barvu a med jen na chuť a ovonění.
Přejeme vám v těchto zimních nečasech hodně vypitých punčů a svařáčků a tak jako to platí u všeho – nic se nemá přehánět :) …