Objevte kouzlo zázvoru a anýzu
Oba druhy koření jsou poměrně aromatické a hodí do celé řady kulinářských specialit ale také do různých kořenících směsí. Proč byste měli zázvor a anýz používat také ve své kuchyni se dozvíte v našem článku!
Anýz
Anýz, celým názvem Bedrník anýz se dnes pěstuje prakticky všude. Dokonce jej lze pěstovat také na teplejších místech České republiky. V kuchyni se často používá do perníku, často ale do chleba nebo při nakládání zavařenin. Samozřejmostí je jeho využití v kořenících směsí. Je také jednou ze tří základních bylin, které se používají v absintu.
V rámci lékařství anýz podporuje vykašlávání i trávení. V případě obtíží si z anýzu lze připravit čaj, případně na kostku cukru nakapejte extrakt z anýzu. Zajímavostí pak je, že anýz je oblíbenou pochoutkou myší!
Zázvor
Zázvor můžete koupit čerstvý v podobě kořene, případně sušený jako jednodruhové koření. Nalézt jej ale můžete také v celé řadě různých kořenících směsí. Zázvor má svou typickou, ostrou chuť i aroma. Narazit můžete také na kandovaný zázvor, zázvorky či například zázvorový čaj. V Japonsku se nakládá růžový zázvor, který se pak využívá při jedení sushi.
Zázvor sám o sobě má významné antibakteriální účinky. V době nachlazení či jiných obtíží se z něj proto vaří čaj. Ten se pak často dochucuje medem. Má ale také negativní účinky, díky kterým by zázvor ve větším množství neměly konzumovat děti.