Nakládané sýry: Svět chutí a barev na talíři
Nakládané sýry, lahůdka s bohatou historií a nekonečnou paletou chutí, uchvacuje chuťové pohárky gurmánů i těch, kteří si rádi pochutnají na něčem netradičním. V tomto článku se ponoříme do světa nakládaných sýrů, prozkoumáme tajemství jejich výroby a ochutnáme ty nejlepší recepty s kořením, tipy a radami.
Tipy a triky pro dokonalé nakládané sýry:
- Sýrová základna: Vybírejte sýry s pevnou strukturou, které se nerozpadnou. Hermelín, niva, eidam, sýr feta, balkánský sýr – fantazii se meze nekladou!
- Koření a bylinky: Dolaďte chuť bylinkami (rozmarýn, tymián…), kořením (pepř, chilli) nebo použijte naše hotové směsi vhodné na nakládání sýrů např. Ratatouille, Bylinkové máslo, Texas Country, Desperado a mnoho dalších…
- Nálev – alchymie chutí: Olivový olej, slunečnicový olej, ale i obyčejný ocet nebo vinný ocet – záleží na vašich preferencích.
- Doba zrání: Čím déle sýr v nálevu odpočívá, tím intenzivnější bude jeho chuť. U hermelínu stačí pár dní, niva si klidně počká i týdny.
- Skladování: Uchovávejte v lednici v uzavřené nádobě. Sýry tak vydrží i několik týdnů.
Recepty na nakládané sýry
Pikantní hermelín Ratatouille:
- hermelíny
- olej
- chilli paprička
- česnek
- koření Ratatouille
- cibule
- Sůl a pepř
Hermelín rozkrojte a dovnitř vložte plátky cibule, pár plátků česneku a koření podle chuti. Naskládejte do uzavíratelné sklenice, zalejte olejem a vložte Chilli papričku. Nechte v lednici marinovat minimálně 3-5 dnů.
Balkánský sýr s bylinkami:
- balkánský sýr
- olivový olej
- vinný ocet
- sušené oregano
- sušený tymián
- sušenou bazalku
- olivy
- Sůl a pepř
Balkánský sýr nakrájejte na kostičky. V míse smíchejte olej, ocet, oregano, tymián, bazalku, olivy, sůl a pepř. Do nálevu vložte sýr a nechte v lednici marinovat minimálně 24 hodin.
Niva s chilli a ořechy:
- niva
- olivový olej
- slunečnicový olej
- chilli paprička
- koření Desperado
- vlašské ořechy
- 1 lžička medu
- Sůl a pepř
Nivu nakrájejte na kostičky. Chilli papričku nakrájejte na kolečka. Vlašské ořechy nasekejte nahrubo. V míse smíchejte oleje, chilli papričku, ořechy, med, a koření podle chuti. Do nálevu vložte nivu a nechte v lednici marinovat minimálně 24 hodin.