Medové perníčky od naší Lenky
Naše Léňa z týmu LEVNÉKOŘENÍ.CZ objevila kdesi v hlubinách českého internetu
zajímavý recept na vláčné perníčky, které následne upravila a povýšila na úroveň
její vlastní :) ... A ráda se s vámi o svůj recept podělí!
Perníčky jsou měkké a vláčné ihned po upečení a nádherně provoní celou vaší
domácnost. Malincí i veličcí se budou předhánět nejen v ochutnávání,
ale i ve zdobení.
Recept na perníčky
Na perníkové těsto budete potřebovat:
- 2-3 polévkové lžíce medu - raději ne víc, vzniklé perníčky by mohly být tvrdé!
- 1 vrchovatá lžíce kakaa pro barvu nebo dvě pro barvu i chuť
- 400 g hladké mouky
- dvě vejce
- lžička sody
- 140 g cukru moučka
- 100 g tuku na pečení
- A samozřejmě nesmíte zapomenout na 2 - 3 lžičky kvalitního perníkového koření,
naše Léňa použila dvě lžičky perníkového koření z naší dílny :) ...
Postup přípravy je jak tomu bývá u našich receptů velmi snadný:
Cukr spolu s vejci a tukem na pečení utřeme a přídáme perníkové koření a med.
Do vzniklé směsi vmícháme prosetou mouku spolu se sodou. Těsto necháme
alespoň 30 minut odpočívát.
Těsto vyválíme na silnější plát - a právě zde začíná ta zábavnější část, kdy můžete vykrajovat rozličné tvary, zvířátka, hvězdičky, srdíčka ... Nezapomeňte přizvat i děti, které budou radostí bez sebe, až budou od těsta upatlané :) (ale za ty úsměvy to stojí).
Medové perníčky pečeme 8 minut v troubě vyhřáté na 180 C°.
Perníčky po vychladnutí nezapomeňte ozdobit a hned ochutnat! A když už jsme
u té ochutnávky: přijďte ochutnat do naší prodejny v Brně (Zelný trh 14, Nová
Městská tržnice), kde je pro vás naše Léńa má už druhý den vystavené :) ...
Na zdobící polevu:
- jeden bílek
- 200 g cukru moučka
- jeden vymačkaný citron, bez pecek a nečistot, jen šťáva
Všechny ingredience na zdobící polevu smíchejte a vymíchejte do husté pěny,
která nestéká ze lžíce (podobně jako sníh z bílků). Vzniklou směsí plníme cukrářský
sáček a pokud nemáte, tak například inječní stříkačku (bez jehly!) a zdobíme.
Zdobit můžete jen pomocí úzkých linek nebo můžete vyplňovat i velké plochy.
Poleva je bílá a výborně kontrastuje s tmavým perníkovým těstem, je sladká
s lehkou nakyslou chutí a vůní po citronech, skvěle se doplňující s medově
sladkým perníkem.
Související
- Produkty a koření: Skořice, Nové koření, Hřebíček, Zázvor, Perníkové koření
- Články a zajímavosti o koření: Dýňová úroda a co s ní - díl první, Zázvor - Koření nejen na nachlazení, Skořice - biblické koření, Nové koření - Jamajský pepř