Lahodné klobásy a čabajky
Klobásy a čabajky jsou velmi oblíbené uzeniny, se kterými můžete pohostit návštěvu. Stejně tak se hodí jako skvělá součást posezení s kamarády u pivka. Jak ale dosáhnout toho, aby byly vaše klobásy a čabajky naprosto neodolatelné?
Klobásy na každý stůl
Klobásy jsou lidstvu známé od starověku. Jednalo se o oblíbenou potravinu zejména díky trvanlivosti. Z minulosti můžeme najít dokonce několik kodexů, které upravovaly kvalitu klobás, aby nedocházelo k jejich šizení. V případě, že si budete dělat klobásy doma, věříme, že je šidit určitě nebudete.
Klobásová směs je vhodná prakticky do všech klobás, své využití ale může najít také při přípravě guláše nebo dušeného masa. V případě potřeby můžete klobásovou směs využít také do marinády, avšak v klobásách je nejlepší. Typickou červenou barvu jí dodává sladká a pálivá paprika.
Maďarská čabajka
Čabajka je typickým příkladem maďarské kuchyně. Zpravidla bývá pikantní, takže nemusí být pro každého. Zajímavostí je, že její uzení by mělo probíhat na studeném kouři ze dřeva ovocných stromů. Každý rok se dokonce koná Klobásový festival v maďarském městě Békéscabě, kde čabajka původně vznikla.
Pro čabajku nezapomeňte využít čabajkové koření. To se hodí vedle samotné čabajky také do některých druhů klobásy. Samotné koření je pak lehce pikantní, a to díky pálivé paprice a přidanému chilli. Čabajkové koření pak může najít uplatnění také jako marináda na světlá masa.