Kvalitní domácí kečup
Udělat si domácí kečup z kvalitní zeleniny, koření a bylin není vůbec složité a hodí se i na domácí pizzu nebo do různých rajčatových omáček s mletým masem a s těstovinami.
Na domácí kečup potřebujete snadno dostupné suroviny, které se dají koupit v hlavní sezoně za poměrně nízké ceny.
Potřebovat budete přirozeně rajská jablka, množství dle potřeby a chuti. Je potřeba také určitě zda jsou rajčata domácí nebo z obchodu, domácí budou mít vždy plnější chuť. Ale pro potřeby tohoto receptu budeme počítat s rajčaty z obchodu a při jejich výběru se nebojte sáhnout i po lehce přezrálých, lépe se rozvaří a budou mít plnější chuť.
Ingredience - zelenina:
- 2 kg rajských jablek
- 6 středních stroužků česneku, případně podle chuti sušený mletý česnek
- 1 velká cibule
- 2 střední mrkve
Ingredience – koření
- Sůl
- Cukr
- Pepř
- Bobkový list může být i mletý bobkový list, ale velmi opatrně
- Nové koření
- Oregano, Bazalka, bylinky dle chuti
Postup přípravy domácího kečupu
Rajská jablka a veškerou zeleninu zbavíme nečistot, řádně opláchneme a cibuli, česnek a mrkev oloupeme, respektive oškrábeme. Rajská jablka mohou zůstat neloupaná, finální produkt budeme pasírovat nebo mixovat.
Mrkev nastrouháme najemno, aby se rychleji rozvařila. Mrkev používáme, aby byl kečup „sladší“ a hustší, protože kupovaná rajčata nemusí být nutně kvalitní. Cibuli, česnek a rajčata nakrájíme na větší kousky, česnek můžeme nechat vcelku.
Všechnu zeleninu vložíme do jednoho hrnce, vložíme asi 4 lístky bobkového listu, 5 kuliček nového koření, sůl a pepř podle chuti (ale raději méně, dochucovat se může i během vaření), zalijeme zhruba 0,5 l vody a přivedeme k varu. Vaříme asi 1,5 h na menší až střední plamen nebo až do rozvaření veškeré zeleniny.
Rozvařenou zeleninu můžeme následně propasírovat nebo rozmixovat tyčovým mixérem (ale nezapomeňte vyndat bobkový list a kuličky nového koření). Výsledný produkt dále dochutíme solí, pepřem a dosladíme cukrem. Použijeme také vybranou bylinku – my rádi používáme drhnuté oregano a vyvaříte na požadovanou hustotu.
Domácí kečup je pak možné nalít horký do vyvařených sklenic, kde vydrží i několik týdnů až měsíců, ale doporučujeme jej uchovávat raději v lednici.
TIP: Pokud chcete váš kečup více okořenit nebo dodat pikantnost nebojte se použít také čerstvé nebo sušené chilli.