Zapomenuté heslo Registrace
V košíku máte 0 položek za 0 Kč

Položky ve Vašem košíku

K pokladně

Celkem za:0 Kč


Do dopravy ZDARMA Vám zbývá nakoupit za: 601
domaci-kecup.jpg

Kvalitní domácí kečup

Udělat si domácí kečup z kvalitní zeleniny, koření a bylin není vůbec složité a hodí se i na domácí pizzu nebo do různých rajčatových omáček s mletým masem a s těstovinami.

Na domácí kečup potřebujete snadno dostupné suroviny, které se dají koupit v hlavní sezoně za poměrně nízké ceny.

Potřebovat budete přirozeně rajská jablka, množství dle potřeby a chuti. Je potřeba také určitě zda jsou rajčata domácí nebo z obchodu, domácí budou mít vždy plnější chuť. Ale pro potřeby tohoto receptu budeme počítat s rajčaty z obchodu a při jejich výběru se nebojte sáhnout i po lehce přezrálých, lépe se rozvaří a budou mít plnější chuť.

 

Ingredience - zelenina:

  • 2 kg rajských jablek
  • 6 středních stroužků česneku, případně podle chuti sušený mletý česnek
  • 1 velká cibule
  • 2 střední mrkve

 

Ingredience – koření

 

Postup přípravy domácího kečupu

Rajská jablka a veškerou zeleninu zbavíme nečistot, řádně opláchneme a cibuli, česnek a mrkev oloupeme, respektive oškrábeme. Rajská jablka mohou zůstat neloupaná, finální produkt budeme pasírovat nebo mixovat.

Mrkev nastrouháme najemno, aby se rychleji rozvařila. Mrkev používáme, aby byl kečup „sladší“ a hustší, protože kupovaná rajčata nemusí být nutně kvalitní. Cibuli, česnek a rajčata nakrájíme na větší kousky, česnek můžeme nechat vcelku.

Všechnu zeleninu vložíme do jednoho hrnce, vložíme asi 4 lístky bobkového listu, 5 kuliček nového koření, sůl a pepř podle chuti (ale raději méně, dochucovat se může i během vaření), zalijeme zhruba 0,5 l vody a přivedeme k varu. Vaříme asi 1,5 h na menší až střední plamen nebo až do rozvaření veškeré zeleniny.

Rozvařenou zeleninu můžeme následně propasírovat nebo rozmixovat tyčovým mixérem (ale nezapomeňte vyndat bobkový list a kuličky nového koření). Výsledný produkt dále dochutíme solí, pepřem a dosladíme cukrem. Použijeme také vybranou bylinku – my rádi používáme drhnuté oregano a vyvaříte na požadovanou hustotu.

Domácí kečup je pak možné nalít horký do vyvařených sklenic, kde vydrží i několik týdnů až měsíců, ale doporučujeme jej uchovávat raději v lednici.

TIP: Pokud chcete váš kečup více okořenit nebo dodat pikantnost nebojte se použít také čerstvé nebo sušené chilli.

Víte že .... ?

... koření má svá tajemství a mnohé zajímavosti? Vyberte si koření o kterém se chcete dozvědět nejvíce informací:

Nebo nám napište, o kterém koření byste se rádi dozvěděli nejzajímavější fakta a zajímavosti.

Přidejte se k nám na Facebooku!

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo
Cookies