Kotlíkový guláš: Národní sport, kulinářský zážitek a tradice v jednom!
Kotlíkový guláš, s láskou nazývaný "gulášek", není jen obyčejné jídlo. Je to symbol přátelství, pohody a sdílené vášně pro dobrou chuť. V Česku a na Slovensku se stal doslova národním sportem, kde se parta kamarádů sejde u ohně, aby společně uvařila lahodný a vydatný pokrm.
Recept na kotlíkový guláš:
Ingredience:
- 2 kg hovězího masa (hovězí kližka, krk, pupek)
- 500 g slaniny
- 1 kg cibule
- 3 lžíce sádla
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžíce gulášového koření
- sůl a pepř podle chuti
- 1 litr piva (nebo hovězího vývaru)
- 500 ml vody
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 1 lžička majoránky
- 3 stroužky česneku
Postup:
-
Maso nakrájejte na kostky o velikosti cca 3 cm. Cibuli nakrájejte na hrubé plátky a slaninu na kostičky.
-
V kotlíku rozpusťte sádlo a opečte na něm slaninu dozlatova. Poté přidejte cibuli a opékejte ji, dokud nezesklovatí.
-
Přidejte maso a opékejte ho ze všech stran, dokud se nezbarví dohněda.
-
Zasypte kmínem, uzenou paprikou a gulášovým kořením. Dejte pozor ať koření nepřipálíte, zhořklo by.
-
Podlijte pivem (vývarem) a vodou, přidejte bobkový list a nové koření.
-
Přiveďte k varu, poté stáhněte oheň a duste guláš na mírném ohni cca 3-4 hodiny, dokud maso nezměkne. Průběžně promíchávejte a pokud bude třeba dolejte vodu. Potom přidejte majoránku a česnek.
-
Podle chuti dolaďte solí a pepřem. Popřípadě zahustěte moukou, nastrouhanou bramborou nebo chlebovou strouhankou.
Tipy a rady:
- Pro pikantnější chuť můžete přidat chilli papričku, kayenský pepř, nebo si vybrat z našich směsí Drákulova smrt či Maďarský guláš.
- Místo hovězího masa můžete použít i jiné druhy masa, jako je vepřové, jehněčí nebo zvěřinu.
- Nebojte se experimentovat s chutěmi a přidat do guláše další ingredience, jako je klobása, fazole, zelenina (mrkev, rajčata, paprika…), nebo houby.
- Guláš podávejte s čerstvým chlebem nebo knedlíkem
- Nezapomeňte na dobré pivo a víno!
Zajímavosti:
V České republice se každoročně koná mnoho festivalů a soutěží ve vaření kotlíkového guláše. Tyto akce jsou skvělou příležitostí k ochutnání různých variant guláše a k setkání s milovníky tohoto pokrmu.
Kotlíkový guláš se stal symbolem přátelství, pohody a sdílené radosti z dobrého jídla. Je to pokrm, který si zamilují jak zkušení kuchaři, tak i ti, kteří teprve začínají s vařením.