Zapomenuté heslo Registrace
V košíku máte 0 položek za 0 Kč

Položky ve Vašem košíku

K pokladně

Celkem za:0 Kč


Do dopravy ZDARMA Vám zbývá nakoupit za: 601
skorice_a_badyan.jpg

Koření do svařáku, na pečení i do kuchyně

Některé druhy koření jsou tak výrazně aromatické, že se skvěle hodí do lahodných svařáků, vařících grogů, sladkého cukroví ale také do asijské, ostré kuchyně. Řeč je o oblíbeném hřebíčku a nádherně vonícím badyánu.

Hřebíček celý

Hřebíček je původem z Moluckých ostrovů. Je vhodný i jako koření do sladkých pokrmů. Velmi často se používá pro dochucení rýže, v některých případech je vhodný také do masa. Díky své nezaměnitelné vůni jej pak najdete také v celé řadě kořenících směsí. Jeho chuť je nezaměnitelná. Sladkost a podmanivost se postupně mění do lehce nahořkla.

Vedle kuchyně se hřebíček často používá také v léčitelství. Jedním z důvodů jsou jeho dezinfekční a znecitlivující účinky. Často je součástí kloktadel, které mají za úkol potlačit bolesti zubů. Výjimečně se podává také ve formě prášku, který zase pozitivně ovlivňuje činnost srdečního svalu.

Badyán celý

Badyán je velmi často označován také jako čínský nebo hvězdicový anýz. Samotný badyán pak pochází ze stromu pojmenovaného jako badyáník pravý. Tento druh koření pochází u Číny, rozšířen je ale prakticky po celé Asii ale také v Tichomoří. Do Evropy se dostal na začátku 17. století.

Badyán má kořenitě nasládlou chuť, často se používá v asijské kuchyni. Příkladem může být vietnamská polévka Pho, kde se badyán hojně používá. V ryze české kuchyni je používán především do perníků, sušenek či povidel. Využívá se také v lidovém lékařství, a to ve formě čaje, který napomáhá při problémech s revmatem.

Oba druhy koření pak často najdeme také ve směsích, které se používají při vaření svařeného vína, případně také do grogů.

Víte že .... ?

... koření má svá tajemství a mnohé zajímavosti? Vyberte si koření o kterém se chcete dozvědět nejvíce informací:

Nebo nám napište, o kterém koření byste se rádi dozvěděli nejzajímavější fakta a zajímavosti.

Přidejte se k nám na Facebooku!

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo
Cookies