Koření a bylinky, které by neměli chybět v žádné kuchyni
Často dostáváme dotazy typu jaké koření mít doma nebo jaké koření je základní, a bez kterého koření doma neuvaříte. Rozhodli jsme se tedy sepsat krátkého průvodce o koření, které je nezbytné v naší české a vůbec středoevropské kuchyni.
V tomto dvoudílném seriálu vás seznámíme s druhy koření, bez kterých se vaše kuchyně neobejde a proč. Provedeme vás snadným a stručným úvodem ohledně použití daných druhů koření a také k uchovávání.
Přestože ke koření také patří bezesporu sůl, tu zmiňovat nebudeme, protože to by bylo na jeden samotný článek a vlastně kdo ví, jestli jen jeden :) …
Typické jednodruhové koření, které byste měli mít doma:
- Pepř (Pepř nesmí chybět a nejlépe barevný i černý, dále zelený, červený, bílý)
- Kmín (drcený nebo mletý, samozřejmě i celý)
- Nové koření (celé bude stačit)
- Skořice (v kuchyni využijete skořici mletou i celou)
- Hřebíček (určitě bude lepší celý)
- Muškátový oříšek
- Paprika (pálivá i sladká nebo uzená)
Dalšími typickými druhy koření, které používáme v naší kuchyni, ale spíše sezónně nebo jednorázově jsou:
- Hořčičné semínko (využijete především k nakládání zeleniny)
- Kurkuma
- Kmín římský
- Jalovec (nejen na divočinu)
Typické kořenící směsi:
- Kari (Curry nebo indické koření)
- Tandori Masala, Garam Masala (jakákoliv masala pro větší exotiku)
- Perníkové koření (nejen na perníčky)
- Koření na Svařák (které si můžete i vyrobit z koření výše)
- Gulášové koření
- Chlebové koření
- Grilovací koření
- Čubrica (zelená nebo červená)
- Houbové koření
- Koření na čínu (čínské nebo Nasi Goreng)
- Zvěřina
- Polévkové koření
Bylinky a bylinné směsi, které také v kuchyni oceníte:
Výše uvedený seznam koření, kořenících směsí a bylinek není samozřejmě kompletní, někdo má rád více exotiku a někdo zase méně, jde pouze o seznam základních druhů koření, které by vám neměli – ne nesměli, chybět ve vaší domácí kuchyni.
A v dalším článku vám povíme, proč jsme vybrali právě tyto druh koření, něco málo k jejich použití a také skladování.