Zapomenuté heslo Registrace
V košíku máte 0 položek za 0 Kč

Položky ve Vašem košíku

K pokladně

Celkem za:0 Kč


Do dopravy ZDARMA Vám zbývá nakoupit za: 601
high-angle-variety-spices-with-grinder.jpg

Kmínový svět: Od římského šarlatána po českou klasiku

Kmín, kmín černý a kmín římský – trojice koření, která se sice jmenuje podobně, ale chutná i voní dost odlišně. Pojďme se ponořit do světa kmínů a objevit jejich tajemství, tipy a zajímavosti!

Kmín – náš český miláček

Kmín, ten hnědý parťák, který nesmí chybět v žádné české kuchyni. Vůně kmínového chleba, chuť kmínového bramboru, kmínový nálev na nakládání – zkrátka kmínová klasika.

Tipy a rady:

  • Celý vs. mletý: Celý kmín má intenzivnější aroma a chuť, proto ho používejte do polévek, omáček a na pečení. Mletý kmín se hodí do těst, nádivek a na dochucení hotových jídel.
  • Opražení kmínu: Orestujte kmín na sucho na pánvi, dokud nezačne vonět. Získáte tak bohatší a komplexnější chuť.
  • Kombinace s jiným kořením: Kmín se skvěle snoubí s majoránkou, paprikou, česnekem a libečkem.

Zajímavosti:

  • Věděli jste, že kmín se používal už ve starověkém Egyptě a Řecku?
  • Kmín je bohatý na minerály, jako je železo, vápník a hořčík.
  • Kmínový čaj má protizánětlivé a trávicí účinky.

Kmín černý – orientální tajemství

Černý kmín, nazývaný také černucha, se od klasického kmínu liší tmavší barvou, ostřejší chutí a anýzovou vůní. V kuchyni se používá méně, ale o to efektněji.

Tipy a rady:

  • Černý kmín je skvělý do orientálních jídel, hummusu, pečiva i sýrů.
  • Hodí se také do pečiva, sladkých dezertů a na nakládání zeleniny.
  • Černý kmín podporuje trávení a posiluje imunitu.
  • Černý kmín se výborně kombinuje s koriandrem, kurkumou, tymiánem a saturejkou.

Zajímavosti:

  • V muslimském světě je černý kmín považován za zázračný lék.
  • Prorok Mohamed prý řekl: "Černý kmín je lékem na všechny choroby kromě smrti."
  • Černý kmín je bohatý na esenciální oleje, které mu dodávají specifickou chuť a aroma.

Kmín římský – koření pro milovníky exotiky

Kmín římský, zvaný také šabrej kmínovitý, pochází z oblasti Středomoří. Má světle hnědou barvu a protáhlý tvar. Chuť je ostřejší a nahořklejší než u klasického kmínu.

Tipy a rady:

  • Oblíbený v indické, arabské a mexické kuchyni (např. do chilli con carne a tacos..)
  • Hodí se také do grilovaných mas, do salátů a na dochucení zeleniny.
  • Kmín římský podporuje trávení a zmírňuje nadýmání.

Zajímavosti:

  • Kmín římský byl používán už ve starověkém Římě.
  • Byl oblíbený u gladiátorů, kteří věřili, že jim dodává sílu a odvahu.
  • Kmín římský je bohatý na antioxidanty, které chrání buňky před poškozením.

Kmínový kvíz:

  1. Který kmín má nejostřejší chuť?

  2. Který kmín je oblíbený v indické kuchyni?

  3. Který kmín byl používán už ve starověkém Egyptě?

Správné odpovědi:

  1. Kmín římský

  2. Černý kmín

  3. Kmín

Ať už zvolíte kmín jakýkoli, věřte, že vám v kuchyni prokáže dobrou službu. Experimentujte, zkoušejte nové recepty a objevte kouzlo kmínového světa!

Image by freepik

Víte že .... ?

... koření má svá tajemství a mnohé zajímavosti? Vyberte si koření o kterém se chcete dozvědět nejvíce informací:

Nebo nám napište, o kterém koření byste se rádi dozvěděli nejzajímavější fakta a zajímavosti.

Přidejte se k nám na Facebooku!

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo
Cookies