Zapomenuté heslo Registrace
V košíku máte 0 položek za 0 Kč

Položky ve Vašem košíku

K pokladně

Celkem za:0 Kč


Do dopravy ZDARMA Vám zbývá nakoupit za: 601
pumpkin-soup-bowl-white-wooden-table.jpg

Kari koření: Exotická směs plná chutí i zdraví

Co se skrývá v Kari koření?

Složení Kari koření se může lišit podle regionu a výrobce, ale základními ingrediencemi jsou:

  • Kurkuma: Toto žluté koření dodává kari typickou barvu a je známé svými protizánětlivými účinky.
  • Koriandr: Přináší do směsi svěží a ovocnou chuť.
  • Kmín: Má výraznou oříškovou chuť a podporuje trávení.
  • Červený pepř: Dodává kari pálivost a stimuluje chuťové buňky.
  • Zázvor: Má protizánětlivé a antibakteriální účinky.
  • Hřebíček, muškátový oříšek: Dodávají Kari teplou a kořeněnou chuť.

A to je jen několik příkladů. Do Kari se mohou přidávat i další koření, jako je například skořice, kardamom nebo černý pepř.

Zdravotní benefity kari koření

Konzumace kari může mít pozitivní vliv na naše zdraví díky bohatému obsahu antioxidantů a protizánětlivých látek. Posiluje imunitu, podporuje trávení a snižuje riziko chronických onemocnění.

 

Dýňová polévka s Kari- recept

Je klasikou podzimní kuchyně, která zahřeje na těle i na duši. Nejen chutná, ale je také překvapivě jednoduchá na přípravu. Pojďme si společně prozradit několik tipů a triků, jak vykouzlit tu nejdokonalejší dýňovou polévku.

Co budeme potřebovat?

  • 1 dýně (Hokkaido, máslová nebo jiná sladká odrůda)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička Kari koření
  • ¼ lžičky Muškátového oříšku mletého
  • ½ lžičky Římského kmínu
  • 1 litr vody nebo zeleninového vývaru
  • Velká lžíce másla
  • Smetana ke šlehání (nebo kokosové mléko pro veganskou variantu)
  • Sůl, pepř

  Jak na to?

Příprava: Dýni oloupeme, očistíme a nakrájíme na kostky. Cibuli a česnek nasekáme najemno.

Restujeme: Na másle osmahneme cibuli dozlatova, poté vsypeme dýni a krátce orestujeme.

Vaříme: Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme Kari koření, Římský kmín, Muškátový oříšek, česnek, osolíme, opepříme a vaříme.

Mixujeme: Hotovou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka.

Dochutíme: Před podáváním vmícháme smetanu (nebo kokosové mléko), krátce povaříme a dochutíme podle chuti.

Servírujeme: Polévku naléváme do misek a ozdobíme bylinkami a krutóny.

 

Tipy a triky

  • Intenzita kari: Množství Kari koření si upravte podle své chuti. Začněte s menším množstvím a postupně přidávejte.
  • Zelenina: K dýni můžete přidat brambor nebo oloupanou cuketu.
  • Sladkost: Pro sladší chuť můžete přidat trochu medu nebo javorového sirupu.
  • Ořechy: Na dochucení můžete použít pražené mandle, kešu nebo dýňová semínka.
  • Křupavost: Na závěr posypte polévku křupinkami slaniny, opečeným chlebem nebo naší restovanou cibulkou.
  • Ozdoba: Podávejte s čerstvými bylinkami (petrželkou, koriandrem..).

 

Tak neváhejte a vyzkoušejte tento jednoduchý a chutný recept! Experimentujte s různými druhy dýní, kořením a dalšími přísadami.

Dobrou chuť!

Víte že .... ?

... koření má svá tajemství a mnohé zajímavosti? Vyberte si koření o kterém se chcete dozvědět nejvíce informací:

Nebo nám napište, o kterém koření byste se rádi dozvěděli nejzajímavější fakta a zajímavosti.

Přidejte se k nám na Facebooku!

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo
Cookies