Kari koření: Exotická směs plná chutí i zdraví
Co se skrývá v Kari koření?
Složení Kari koření se může lišit podle regionu a výrobce, ale základními ingrediencemi jsou:
- Kurkuma: Toto žluté koření dodává kari typickou barvu a je známé svými protizánětlivými účinky.
- Koriandr: Přináší do směsi svěží a ovocnou chuť.
- Kmín: Má výraznou oříškovou chuť a podporuje trávení.
- Červený pepř: Dodává kari pálivost a stimuluje chuťové buňky.
- Zázvor: Má protizánětlivé a antibakteriální účinky.
- Hřebíček, muškátový oříšek: Dodávají Kari teplou a kořeněnou chuť.
A to je jen několik příkladů. Do Kari se mohou přidávat i další koření, jako je například skořice, kardamom nebo černý pepř.
Zdravotní benefity kari koření
Konzumace kari může mít pozitivní vliv na naše zdraví díky bohatému obsahu antioxidantů a protizánětlivých látek. Posiluje imunitu, podporuje trávení a snižuje riziko chronických onemocnění.
Dýňová polévka s Kari- recept
Je klasikou podzimní kuchyně, která zahřeje na těle i na duši. Nejen chutná, ale je také překvapivě jednoduchá na přípravu. Pojďme si společně prozradit několik tipů a triků, jak vykouzlit tu nejdokonalejší dýňovou polévku.
Co budeme potřebovat?
- 1 dýně (Hokkaido, máslová nebo jiná sladká odrůda)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička Kari koření
- ¼ lžičky Muškátového oříšku mletého
- ½ lžičky Římského kmínu
- 1 litr vody nebo zeleninového vývaru
- Velká lžíce másla
- Smetana ke šlehání (nebo kokosové mléko pro veganskou variantu)
- Sůl, pepř
Jak na to?
Příprava: Dýni oloupeme, očistíme a nakrájíme na kostky. Cibuli a česnek nasekáme najemno.
Restujeme: Na másle osmahneme cibuli dozlatova, poté vsypeme dýni a krátce orestujeme.
Vaříme: Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme Kari koření, Římský kmín, Muškátový oříšek, česnek, osolíme, opepříme a vaříme.
Mixujeme: Hotovou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka.
Dochutíme: Před podáváním vmícháme smetanu (nebo kokosové mléko), krátce povaříme a dochutíme podle chuti.
Servírujeme: Polévku naléváme do misek a ozdobíme bylinkami a krutóny.
Tipy a triky
- Intenzita kari: Množství Kari koření si upravte podle své chuti. Začněte s menším množstvím a postupně přidávejte.
- Zelenina: K dýni můžete přidat brambor nebo oloupanou cuketu.
- Sladkost: Pro sladší chuť můžete přidat trochu medu nebo javorového sirupu.
- Ořechy: Na dochucení můžete použít pražené mandle, kešu nebo dýňová semínka.
- Křupavost: Na závěr posypte polévku křupinkami slaniny, opečeným chlebem nebo naší restovanou cibulkou.
- Ozdoba: Podávejte s čerstvými bylinkami (petrželkou, koriandrem..).
Tak neváhejte a vyzkoušejte tento jednoduchý a chutný recept! Experimentujte s různými druhy dýní, kořením a dalšími přísadami.
Dobrou chuť!