Jídlo a grilování jako na Balkáně
Grilování, to nejsou pouze hamburgery a steaky. Ugrilovat můžete i sýry nebo zeleninu. Případně si můžete pochutnat na specialitách z Balkánu. K tomu vám pomůžou naše koření, konkrétně čubřica a adžika. Co lahodného s nimi můžete připravit?
Balkánská kuchyně
Balkánská kuchyně nabízí opravdu celou řadu zajímavých a chutných pokrmů. V našem článku se zaměříme především na pokrmy grilované, které jsou v těchto zemích velmi oblíbené. Vedle masa se balkánská kuchyně zaměřuje také na grilovanou zeleninu či chutné a svěží salátky. Samozřejmostí pak je něco dobrého na zapití, zpravidla se jedná o ovocný destilát rakija. Ten můžeme přirovnat k oblíbené slivovici.
Čubřica
Koření čubřica je jedním z nejznámějších balkánských koření. Je typické svoji výraznou, avšak příjemnou vůní, která skvěle zapadne do tradičních pokrmů, jakým je například pravé balkánské čevabčiči. Hodí se nejen do něj ale také do ostatních mletých mas a šašliků.
Čubřica je skvělá pro restované pokrmy, kterým přidá příjemnou pikantní chuť, která ale není zbytečně příliš ostrá. Použít ji lze také na grilované sýry a zeleninu, s mletým masem ale vynikne lépe. Pozvěte své přátele na grilování v balkánském stylu.
Adžika
Adžika je koření původem z Gruzie, která se používá především pro kořenění nejrůznějších masitých pokrmů či sýrů. Je ale vhodná také na ryby, kterým dodá nezaměnitelnou chuť. Protože se stále bavíme o balkánské kuchyni, je adžika vhodná na grilování a rožnění, které má v této oblasti hluboké kořeny.
Naše adžika neobsahuje glutaman sodný, takže se můžete spolehnout na to, že koření je bez chemie. Pokud se řadíte mezi gurmány, můžete si z adžiky udělat také hořčici. Ta je výborná jako omáčka k masu či sýru.