Jaké koření a bylinky zvolit při zpracování sladkovodních ryb?
Víme, že naprosto nejvhodnějším kořením na ryby v naší malé střední Evropě je kmín, kmín drcený, kmín mletý, kmín černý a jakýkoliv kmín – hlavně aby tam byl kmín. Kmín se bezesporu na sladkovodní ryby hodí a to počínaje naším slavným kaprem, přes jakoukoliv kaprovitou rybu (Lín, Cejn, Karas) až po ryby pstruhové a dravce.
Ovšem existuje i mnoho dalších druhů koření, kořenících směsí na ryby a také bylin, které jsou vhodné na mnohé úpravy sladkovodních ryb. Lehce vám představíme několik z nich, které jsou k dostání i v našem internetovém obchodě a poradíme vám, také jak si s jakým kořením a bylinami poradit.
Vhodné koření a použití
Určitě vás nepřekvapí, když vám hned po kmínu doporučíme pepř, ryba na několika kuličkách zeleného nebo červeného pepře je opravdovou delikatesou! Červený a zelený pepř není tak štiplavý, má jemnou a nasládle ovocnou chuť, která podtrhne a nezastíní chuť zdravé sladkovodní ryby. Tato příprava ryby „na přírodno“ nebo dušená v alobalu na grilu, je vhodná především na rybí dravce, jako je například štika, okoun a candát.
Dalším vhodným kořením na rybu je bezesporu i sušený česnek a cibulka. Takový kapr na česneku nebo v jakékoliv smažené úpravě s přidáním najemno namletého česneku a cibulky se vám každá kaprovitá ryba odmění skvělou chutí.
Dalšími druhy koření s exotickým nádechem, se kterými určitě nešlápnete vedle jsou například sušený zázvor, citrónová kůra, kardamom, jalovec nebo špetka muškátového oříšku, který je vhodný na ryby lososovité a zejména pak na běžně dostupného Pstruha duhového, Sivena a Lipana.
Vhodné bylinky, zejména na omáčky a dipy
V některých přípravách sladkovodních ryb se můžete setkat i s různými omáčkami, zpravidla smetanovými, ale výjimkou nejsou ani ty přírodní – například z výpeku, kam je vhodné přidat nějakou tu voňavou petrželku, pažitku nebo tymián.
Z méně obvyklých bylinek se pak využívá i majoránka a oregano – ale s ním byste měli být velmi opatrní, aby se vaše ryba pak netopila jen ve vůni a chuti oregana, které má předpoklady k tomu, aby chuť rybího pokrmu přehlušil.
Zapomenout bychom také neměli na kopr (vhodný do rybích salátů a studené rybí kuchyně), rozmarýn a medvědí česnek.
Vhodné kořenící směsi na ryby z našeho sortimentu
Mezi nejvhodnější kořenící směsi na ryby vám doporučíme zejména:
- Kmínová krkovička – protože kmín je kmín :) …
- Čubrica zelená
- Koření na ryby – naše vlastní směs!
- Grilovací koření bez glutamanu!
- Citronový pepř
- nebo lehce pikantní směs Adobado
Ve fantazii se meze nekladou a směsi jsou vhodné především na nakládání před grilováním, smažením a pečením.
Bez másla a kousku citrónu to nepůjde
K našim sladkovodním rybám a rybám našich Evropských sousedů neodmyslitelně také patří kousek másla a také kousek citrónu, někdo má rád víc a někdo méně, v každém případě k sobě citrón a pstruh patří stejně tak jako kapřík a kmín.