Inspirujte se - Valentýnské menu
Nejsme sice fandové převzatých svátků ze zahraníčí - protože svých a krásných máme dost, například v tomto případě "První Máj", přesto nemůžeme ignorovat i tento svátek, svátek zamilovaných - tedy svatý Valentýn! Nemůžeme jej přehlédnout, protože i naší vášní je láska, láska ke koření i k jídlu a jak je známo láska prochází žaludkem, tedy i tento svátek je s námi spojený.
Přinášíme vám krátce valentýnská menu, kterými se můžete jednoduše doma inspirovat. Poslouží vám nejen k překrásné večeři, ale i jentak!
I. Valentýnské Menu - Klasika!
Předrkm
Jako předkrm volte jednodušší a lehčí pokrm. Například bagetka s čerstvou nebo lehce ogrilovanou zeleninou a s provensálským kořením.
Koření které se vám bude hodit: Provensálské koření, Koření Italia, Ratatouille
Polévka
Klasická polévka! Nedělejte si hlavu s krémy a exotikou, klasika je klasika. Vhodný je vývar se zeleninou a nudlemi, samozřejmě i s játrovými knedlíčky. Nebojte se se svým protějškem usrknout - prolomí to nervózní ledy :) ...
Koření které se vám bude hodit: Bobkový list, Majoránka, Nové koření, Černý pepř celý
Hlavní chod
Hlavní chod volte opět lehčí, asi by nebylo úplně vhodné obírat a žužlat na romantické večeři kosti z kachny nebo žebírek! I když některým funkčním a dlouholetým párům by to jistě nevadilo. Nicméně my bychom za klasiku volili spíše těstoviny s mákem ... ehm - editorský vtip :) ...! Těstoviny jsou samozřejmě výborný nápad, volte zeleninu, rajčatovou omáčku s bylinkami nebo jen lehce se smetanovým základem a s žampiony.
Koření které se vám bude hodit: Oregáno, Bazalka, Pepř barevný, Houbové koření, Koření Italia, Ratatouille
Dezert
Hmm, naše nejoblíbenější disciplína. "My kořenáři" máme rádi sladké! Takže bychom vám rádi poradili, ale to bychom museli vyjmenovat desítky dezertů a sladkého ... A přecijen nás něco napadá! Štrůdl! Nebojte se, je to klasika, voní, výborně chutná a se zmrzlinou nebo domácí šlehačkou si moc pochutnáte.
Koření které se vám bude hodit: Hřebíček, Skořice
II. Valentýnské Menu - Pro náročné!
A protože jsou mezi námi i nároční lidé a obecně jsme rádi hýčkáni a dopřejeme si čas od času i nějakou tu exotiku, tak i pro takové případy máme chutnou inspiraci!
Předrkm
Válečky z plátků zauzeného lososa plněné domácí majonézou s koprem nebo pažitkou a s kořením wasabi budou vypadat velmi luxusně a nebudeme lhát! Jsou lahodné! Použít musíte samozřejmě i čerstvé bylinky, sušené bylinky použijte na dochucení majonézy.
Koření které se vám bude hodit: Kopr, Pažitka, Wasabi
Polévka
Polévku si dopřejte skutečně luxusní a nebojte se použít i neznámé suroviny. Bohužel ne každý je nadšený z mořských plodů a ryb, tedy rybích polévek. Proto bychom raději volili žampionovo-hříbkový krém. Svařte hříbky a žampiony se zeleninovým vývarem, přidejte smetanu a k výslednému efektu použijte tyčový mixér. Několik drobných hříbků zprudka usmažte na másle do zlatova a lehce poklaďte na polévku, ať je vidět z čeho ta polévka je! Použijte několik bylinek na dozdobení a trochu olivového oleje na zakápnutí.
Koření které se vám bude hodit: Bobkový list, Nové koření, Černý pepř celý, Houbové koření
Hlavní chod
Zde je volba už složitější, ale rozhodně nic nezkazíte mini kotletkami (jehněčí nebo selečí) s výpekem a jako přílohu volte pyré z alespoň dvou druhů zeleniny. Například bramborovo - celerové pyré nebo využijte i sladké batáty. Na dozdobení a dochucení použijte tymián nebo rozmarýn - samozřejmě lehce nadrcený nebo posekaný.
Koření které se vám bude hodit: Pepř barevný, Tymián, Rozmarýn
Dezert
Jedním slovem - Suflé! Nebojte se tohoto strašáku! Párkrát si jej vyzkoušejte. Takové čokoládové suflé se skořicí nebo s hřebíčkem uvolní jakkoliv napjatou náladů.