Houbové koření a recepty z hub
Houbaření je jeden z nejlepších druhů odpočinku, pro lidi všech věkových kategorií. A na navíc si po klidné procházce lesem, můžeme dopřát, při troše štěstí i skvělý gurmánský zážitek. Pojďme se tedy podívat na ty nejoblíbenější recepty z hub, které s našim kořením budou nepřekonatelné.
Co je houbové koření a jaké je jeho složení? Skládá se z různých druhů hub nejčastěji lišky, hřib smrkový, hřib hnědý, hřib kovář nebo křemenáče. Často v houbovém koření bývají i bylinky které jsou pečlivě vybrány a zpracovány tak, aby co nejlépe podtrhly chuť a aromatické vlastnosti hub. Sušená zelenina, sůl, kmín a pepř už jen doladí do dokonalosti tuto směs.
Proč používat houbové koření od levnékoření.cz?
- Všestranné použití: Hodí se do omáček, polévek, rizot, nádivek, marinád a mnoha dalších jídel.
- Zvýraznění chuti: Podtrhne přirozenou chuť ostatních ingrediencí a je bez glutamanu.
- Snadná příprava: Stačí přidat do pokrmu během vaření a nechat rozvinout jeho chuť.
- Celoroční dostupnost: Na rozdíl od čerstvých hub si můžete houbové koření vychutnávat po celý rok.
Houbové rizoto:
Potřebujeme:
- 300g rýže
- 1 lžíce houbového koření
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- hrášek mražený (volitelné)
- parmezán nebo jiný sýr
- sůl, pepř
- olej
Postup:
-
Na oleji do zlatova osmažíme cibulku s houbami nakrájenými na plátky.
-
Přisypeme rýži, česnek a chvilku restujeme.
-
Přilejeme horký zeleninový vývar.
-
Přidáme houbové koření a promícháme.
-
Vaříme do změknutí a pokud je třeba podlijeme.
-
Hrášek přidáme 5 minut před koncem vaření.
-
Dochutíme solí, pepřem a ozdobíme strouhaným parmezánem.
Houbová omáčka:
Potřebujeme:
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml vývaru
- 200-300 g čerstvých nebo sušených hub
- 1 lžička houbového koření
- sůl, pepř podle chuti
- smetana ke šlehání
- petrželka na ozdobu
Postup:
-
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na másle dozlatova.
-
Přisypeme mouku a za stálého míchání osmahneme do světle hnědé barvy.
-
Zalijeme vývarem a zašleháme do hladka.
-
Přidáme houby, houbové koření, sůl a pepř.
-
Vaříme doměkka a potom zahustíme smetanou.
Tipy a triky
- Podávání: Houbovou omáčku podávejte s těstovinami, rýží, knedlíky, masem nebo i vejcem.
- Sušené houby: Pokud používáte sušené houby, nechte je před použitím nabobtnat ve vlažné vodě.
- Druhy hub: Kromě klasických hřibů můžete použít i jiné druhy hub, jako jsou lišky, žampiony nebo václavky.
- Další koření: Do omáčky můžete přidat i jiné koření, jako je rozmarýn, tymián nebo majoránka.
Některé houby jsou jedovaté!! Proto je při sběru hub důležité znát je a sbírat pouze ty, které bezpečně poznáte.
Houbové koření je skvělý způsob, jak si přinést kousek lesa do své kuchyně. Vyzkoušejte ho a objevte nové chuťové horizonty!
Dobrou chuť!