Zapomenuté heslo Registrace
V košíku máte 0 položek za 0 Kč

Položky ve Vašem košíku

K pokladně

Celkem za:0 Kč


Do dopravy ZDARMA Vám zbývá nakoupit za: 601
grilovane-sladkovodni-ryby.jpg

Grilování sladkovodních ryb

Protože nemáme moře a mořské ryby jsou pro nás často finančně nedostupné a také proto, že máme často v rodinách nějakého toho rybáře, co nám přinese čas od času nějaký ten úlovek, jsme také experti na grilování sladkovodních ryb.

Hned na začátek je třeba říci, že na grilování jsou především vhodní sladkovodní rybí dravci (štika, candát, sumec, úhoř, pstruh, i okoun je výborný na grilu – ale pracný na přípravu). Je to z toho důvodu, že mají pevnější maso, je s nimi tedy snazší manipulace na grilovací mřížce, je to také z důvodu, že se lépe vykosťují, obecně mají „méně“ kostí a také žijí v čistších vodách, proto je jejich maso také chutnější.

Kdežto sladkovodní „nedravci“, respektive všežravé ryby jako jsou například kaprovití (kapr, lín, cejn, karas atd …) mají mnoho malých kůstek, špatně se vykosťují a konkrétně například kapr se nedá vykostit dokonale vůbec, kvůli jeho stavbě zdvojených kostí a také se často živí vodním „odpadem“, proto jejich maso nemusí být vždy úplně chutné, tak jak bychom si přáli a často je silně cítit rybinou, která ne každému sedne a voní.

 

Jak bychom měli grilovat sladkovodní ryby?

Způsobů, jak grilovat ryby (i obecně ty mořské) je mnoho, ale minimálně dva jsou ty základní, například dušení na grilu v alobalu, spolu se zeleninou, bylinkami a kořením a druhým je způsob grilování čistě na mřížce, s nebo bez marinády.

Obecně platí, že rybu grilujeme vždy s kůží! Kůže nám pomůže ochránit maso před spáleninami, před otevřeným ohněm, který i na grilu může chvilkově vzniknout a udržuje v masu také šťávy, tuk a obecně nám kůže pomáhá rybu nevysušit.

Ryby a zvlášť štika, candát nebo třeba pstruh se grilují opravdu minutkově, kdy filety stačí grilovat opravdu dvě minutky z každé strany na vysokém žáru a nechat odpočinout, případně dát jen stranou na gril, kde je nižší teplota a nechat dojít. Celé ryby i s hlavou a ploutvemi často grilujeme pomaleji a ke konci zprudka, aby byla kůže perfektně křupavá. Jiné je to u sumce a úhoře, ti mají tužší kůži, a hlavně tučnější maso a snesou i vyšší teploty, máte proto velký prostor si pohrát s jejich propečeností a obecně i s přípravou na grilu.

 

A jak je to s marinováním a kořením na ryby?

S kořením a marinováním ryb musíte zacházet vždy velmi opatrně, pamatujte si heslo, že méně je vždy více. Rybí maso je velmi křehké a kořením či marinádami se dá lehce zastřít čerstvost a výborná chuť rybího masa.

Opatrně byste také měli postupovat při marinování masa spolu s citrusy nebo rovnou v citrusových plodech. Obsahují totiž enzymy, které při kontaktu s masem nastartují proces podobný vaření, proto by vaše rybí pokrmy byly pak na grilu velmi vysušené a až blátivé. Pokud chcete přidat ke grilované rybě jakýkoliv citrusový plod, přidejte jej až k finální konzumaci, ať si každý dá dle chuti a má před sebou perfektní a šťavnatou rybu.

Určitě se ale nebojte přidat mnoho bylinek, jak těch sušených, tak i čerstvých. Za vyzkoušení stojí především tymián nebo rozmarýn.

K rybám se za všech okolností hodí kmín, používejte mletý, popřípadě ten drcený, aby se perfektně rozvoněl po celé rybě.

TIP: Pokud chcete rybu správně marinovat, použijte tento trik: zabalte rybu spolu s vhodnou zeleninou (jakákoliv, která vám chutná), bylinkami, solí a čerstvě namletým pepřem do pevného alobalu, vložte na gril a nechte pozvolna za občasného nakouknutí dusit. Nakonec, až bude ryba téměř hotová ji opatrně vložte na mřížku grilu kůží dolu a dogrilujte. Nic víc k chutné a šťavnaté rybě nepotřebujete!

Zbylou zeleninu v alobalu nechte otevřenou a dopečte, dokořeňte, dosolte a můžete servírovat!

S přílohami k rybám si nemusíte lámat hlavu, bohatě vám poslouží jakákoliv zelenina (paprika, cuketa, kukuřice, rajče) upravená také na grilu, bohatě okořeněné americké brambory nebo jen nějaký zeleninový salát s parádní zálivkou nebo dipem.

Víte že .... ?

... koření má svá tajemství a mnohé zajímavosti? Vyberte si koření o kterém se chcete dozvědět nejvíce informací:

Nebo nám napište, o kterém koření byste se rádi dozvěděli nejzajímavější fakta a zajímavosti.

Přidejte se k nám na Facebooku!

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo
Cookies