Grilovaná španělská Paella s mořskými plody
K letnímu grilování neodmyslitelně patří i mořské plody, jsou osvěžující, a i když se to nezdá, jejich příprava je velmi jednoduchá. Mezi nejznámější mořské plody vhodných ke grilovaní patří zejména různé druhy krevet, garnátů a humrů, dále si můžete vybírat z mnoho druhů mušlí (i těch sladkovodních) a mezi další grilované pochoutky z moře nemůžeme vynechat také chobotnici či kalamáry.
Grilování mořských plodů
Mořské plody netřeba nijak zvlášť marinovat nebo kořenit. Bohatě si postačíte s kvalitním pepřem, solí, bylinkami nebo s citronovým pepřem či sušeným česnekem. Důležitý je také tuk, protože mořské plody neobsahují téměř žádné tuky (a tuk je nositelem chuti), je třeba jim také pomoci s další chutí a zde bezesporu využijete staré dobré máslo, které můžete ochutit dalšími bylinkami, či směsí koření a bylin „bylinkové máslo“. Ke všem mořským plodům se také hodí všechny druhy citrusů nebo granátové jablko.
Jak nejlépe využít nepřeberného množství mořských plodů a nepřijít tak o skvělí letní zážitek? Pokud se v mořských plodech nevyznáte, či nemáte své oblíbence, jistě nebude problém požádat ve specializovaném obchodě o směs z toho nejtradičnějšího a nejběžnějšího výběru.
Pravda! Mořské plody nebývají nejlevnější, ale jejich čerstvost a plnost chutí vás přesvědčí, že obvykle není potřebné velké množství, abyste si pochutnali na nějakém vybraném receptu.
Jedním z tradičních a velmi jednoduchých receptů je například Paella! Mnoho lidí se tohoto pokrmu obává, ale vlastně nejde o nic jiného než o jídlo z jednoho hrnce.
TIP: Nezapomeňte, že samotné mořské plody se grilují velmi rychle a krátce! Snad kromě chobotnice, která zpravidla potřebuje delší dobu přípravy!
Grilovaná Paella
Paella se tradičně vaří nebo peče v nízkých dvouručních pánvích s velkým průměrem. Ale bohatě postačí i malý rendlík nebo klasická pánev, ovšem vhodná na gril nebo do trouby.
Ingredience na grilovanou Paellu pro 3 – 4 osoby
- 1 Kg výběru z mořských plodů (například mušle, škeble, krevety)
- 2 l rybího vývaru / vývaru z mořských plodů (dobře poslouží i kuřecí, či voda)
- 1 – 1,5 hrnku rýže vhodné na Paellu (jakýkoliv druh kulatozrnné rýže)
- Chorizo (nebo jiná chuťově silná papriková klobása)
- Jeden malý rajčatový protlak
- 2 – 3 polévkové lžíce olivového oleje (pokud nemáte rádi olivový olej, tak použijte jakýkoliv jiný nebo máslo)
- Jedna střední cibule (najemno nakrájená)
- Šafrán (není nutný, ale špetka šafránu Paellu krásně rozvoní a přidá další úroveň chuti)
- Bylinky (například: rozmarýn, tymián, petrželka)
- Lžička uzené papriky
Postup přípravy (cca na 35 minut maximálně)
Na rozpálený gril položíme nízkou pánev a postupně vkládáme tyto suroviny: olej, najemno nakrájenou cibulku, kterou necháme lehce zesklovatět a rýži (neomytou), lehce orestujeme a rozprostřeme do tenké vrstvy po celé pánvi.
Po několika minutách restování přidáme špetku šafránu, vybrané bylinky, rajský protlak a znovu promícháme a necháme krátce restovat.
Po dalších několika málo minutách restování přilijeme dvě třetiny vybraného vývaru a promícháme. Přidáme mletou uzenou papriku a nahrubo nakrájenou klobásu, osolíme, opepříme dle chuti a cca 20 minut vaříme tak, aby byla rýže lehce nedovařená.
Po ochutnání rýže, která ještě nesmí být úplně dovařená přidáme uzavřené škeble a mušle (mořské plody s velmi tvrdou a nepropustnou schránkou) a dalších 10 minut za občasného promíchání vaříme.
Na posledních 5 minut přidáme mořské plody s měkkou schránkou (například krevety) nebo kalamáry. Otevřeme mušle, slávky a škeble, které i ve schránce a vlastní šťávě necháme v pánvi, dolijeme zbytek vývaru, již nemícháme a dovaříme.
Po celou dobu vaření by měla Paella vřít, a nakonec podáváme celou pánev na stůl a společně si každý nabírá podle toho na kolik má chuť.
Tak vidíte! Recept, kterého se obává mnoho lidí, a nakonec jde o velmi rychlý a lehce připravitelný pokrm.
TIP: Paella je tradiční pokrm, ale má mnoho variant. Namísto mořských plodů můžete využít i různé druhy mas, většinou kuřecího nebo si udělat i vegetariánskou verzi s vybranou zeleninou.