Dýňová úroda a co s ní
- díl druhý
V minulém díle o "dýňovém šílenství" jsme vám ukázali pár jednoduchých rad a tipů co s dýněmi, připravili jsme luxusní dýňový koláč a dozvěděli jste se co s dýňovými semínky. Tento díl bude jednoduchý, čistě jen o receptech dalších tradičních pokrmů, představíme vám naprosto luxusní polévku a marmeládu, která předčí mnohé marmelády a ovocné pomazánky. Dýně jsou zkrátka univerzální zelenina, kterou je možné ledasco nahradit a dokonce i předčít. Dá se lehce připravit na sladko a ve slaných pokrmech a v hlavních jídlech hraje také velkou roli.
Z dýně můžete vytvářet u různá pyré, sladké nebo nastavit bramborovou kaši, která tak získá nejen krásnou barvu, ale i výtečnou chuť.
Dýňová polévka
Polévka z dýně vás zahřeje v sychravých podzimních dnech a zasytí
na dlouhé chvíle, lehce jí dochutíte a můžete si také vyzkoušet mnoho
kořeněných variant.
Ingredience na dýňovou polévku
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 cibule
- 1 kg dýně (Hokaido nebo máslovou dýni, můžete namíchat a použít i část dýně muškátové), dýni zásadně neloupeme
- 750 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru (a my nejsme žádní Pohlreichové a Vaňkové, takže když použijete kvalitní kostku, tak se také nic nestane)
- Zakysaná smetana, kvalitní smetana na vaření
- Koření dle chuti, samozřejmostí je pepř a sůl, ale ve fantazii se meze nekladou.
Použijte sušené bylinky nebo například zázvor, nové koření, kurkumu na dobarvení
anebo kari a garam masalu na orientální dochucení.
Na krutony
Předpokládáme, že rohlíkové nebo chlebové krutony do polévky nemusíme představovat a popisovat jejich postup. Jsou to jen opražené kostičky pečiva na sucho, na másle nebo na olivovém oleji, posolené se špetkou pepře. Stejně tak můžete využít i pražená dýňová semínka a postup na jejich přípravu jsme vám představili v minulém díle Dýňové úrody.
Postup přípravy dýňové polévky
Poté co zpěníte cibulku na mírném ohni, přidejte na kousky nakrájenou a neoloupanou dýni, lehce opražte a okořeňte. Zalijte vývarem nebo vodou a vařte dýni až do úplného změknutí. Tyčovým mixérem rozmělněte vývar až na hustý krém (je možné i propasírovat nebo přecedit, přes jemné síto). Polévku již nevařte, ale udržujte ji na mírném plameni a promíchejte se smetanou.
Dýňovou polévku podáváme horkou a s lžičkou zakysané smetany, můžete lehce zakápnout olivovým olejem a posypat krutony nebo dýňovými semínky.
Dýňová marmeláda
U dýňové marmelády postupujeme stejně jako při výrobě jakékoliv jiné
marmelády nebo ovocné pomazánky. Použijte želírovací cukr a na kousky
nakrájenou dýni. Marmeládu můžete dochutit například skořicí, badyánem
nebo hřebíčkem, ovšem přírodní dýňová marmeláda chutná také skvěle.
Pokud chcete dosáhnout zajímavé textury a chuti použijte jablka, meruňky,
hrušky nebo broskve v poměru 1:1 k dýni.
Dýňová marmeláda skvěle nahradí jakoukoliv jinou marmeládu, můžete
ji použít "jentak" na pečivo nebo do koláčů a jiných sladkých pokrmů,
kde využíváte normálně marmeládu.
Související
- Produkty a koření: Skořice, Nové koření, Hřebíček, Zázvor, Perníkové koření
- Články a zajímavosti o koření: Dýňová úroda a co s ní - díl první, Zázvor - Koření nejen na nachlazení, Skořice - biblické koření, Nové koření - Jamajský pepř