Domácí provensálské koření
Jeden recept na to pravé provensálské koření bohužel neexistuje, je celá řada různých "nejen" napodobenin, které si na "Provance" jen hrají. Existují ale základní bylinky (používají se sušené) bez kterých se provensálské koření zkrátka neobejde a mezi tyto bylinky patří:
- Tymián
- Bazalka
- Rozmarýn
- Oregáno
- Majoránka
- ... a v některých částech nebo v některých rodinách se přidává na provonění i sušená levandule, takže pokud k ní máte přístup určitě ji použijte!
Zaručený poměr bylinek také neexistuje, zpravidla se vše používá v poměru 1:1, přičemž tymiánu můžete použít více a levandule naopak zase méně, protože je velmi aromatická. V naší připravené směsi provensálského koření sice levanduli nenajdete, jde však o ideální poměr vybraných bylinek. Tuto směs tedy můžete bez obav použít na vaření jakýchkoliv pokrmů.
Krátce o Provence
Francouzský region Provence se kromě své kuchyně proslavil také obrovskými lány modré až fialové levandule, která voní na kilometry daleko. Základem Provance kuchyně je především jednoduchost (což se promítá také v domácnosti, kde převažuje bílá, jemně šedá, béžová a různé venkovské a hlavně užitečné doplňky).
Voňavé kuře z francouzského venkova
Ingredience
- Tři až pět stroužků česneku, dle velikosti kuřete
- Jedno jablko nebo hruška
- Několik snítek čerstvého tymiánu a rozmarýnu
- Použijte dvě až tři lžičky koření „zlatavé kuře“
- 50 gramů másla
- Sůl a pepř
- Dvě cibule (použijte jemnější bílou nebo červenou, žlutou konzumní nepoužívejte u tohoto receptu)
- 150 mililitrů suchého bílého vína - víno z láhve nedopíjet! Ještě se vám bude hodit v receptu na plněná rajčata :) ...
- Pod kuře můžete použít také hrozny bezpeckového červeného vína anebo švestky, angrešt či jiné velmi sladké a šťavnaté ovoce
Postup přípravy
- Neoloupané stroužky česneku spolu s nahrubo nakrájeným jablkem nebo hruškou (případně obojím), cibulí, bylinkami a dalším ovocem promíchejte a rozložte na dno zapékací mísy.
- Kuře důkladně prosolte a použijte koření na kuře „zlatavé kuře“
- Nezapomeňte pod prsní kůži vložit trochu másla a zbytek rozprostřete kolem kuřete.
- Prosolené kuře položte na směs zeleniny a ovoce. Podlijte suchým bílým vínem a pečte na 170 stupňů zhruba dvě hodiny, do zlatohněda.
- TIP: kuře alespoň 3x otočte a dopékejte posledních 15 minut na 190 stupňů. Nezapomínejte přelévat výpekem. Podávejte s bramborami, zeleninovým salátem nebo s plněnými rajčaty, na které naleznete recept níže.
Plněná rajčata z Provence
Ingredience
- Olivový olej
- Máslo, asi 30 gramů
- Šalotka
- Česnek, asi tři stroužky
- Čerstvý tymián, rozmarýn, šalvěj a bazalka
(můžete využít i sušené bylinky nebo připravenou
směs provensálského koření) - Hrst (asi 100 gramů) vepřového masa
- Pro spojený směsi použijte rýži (asi 100 gramů) nebo vařené brambory
- Sklenice bílého vína - samozřejmě z otevřené láhve z předchozího receptu! :)
- Asi 8 středních rajčat
- Sýr parmezánového typu
Postup přípravy
- Na olivovém oleji a másle zpěňte šalotku, poté přidejte česnek a bylinky a lehce orestujte.
- Do předchozí orestované směsi dejte maso s nedovařenou rýží, osolte a podlijte vínem. Nechte odpařit alkohol a tekutiny.
- Vypněte plamen a přidejte trošku másla a najemno nastrouhaný sýr parmezánového typu.
- Z rajčat odkrojte vrchní část a vydlabejte. Vnitřek osolte, okořeňte a lehce zakápněte olivovým olejem.
- Rajčata naplňte až po okraj a zakryjte odříznutými vršky. Vložte do zapékací mísy a pečte zhruba 40 minut na 160 stupňů.
- TIP: vydlabaný vnitřek rajských jablíček nevyhazujte! Hodí se do různých omáček, pyré, dipů a domácích kečupů.