Domácí polévkové koření VEGA
Ze zbytků a slupek od zeleniny
Napadlo vás někdy, že máte až příliš zbytků zeleniny, které vyhazujete a trápí vás, že jsou tyto zbytky zdánlivě nevyužitelné? Pak máme pro vás dokonalý recept na zpracování všech zeleninových zbytků, které vaše domácnost vyprodukuje! Dnes si připravíme domácí polévkové koření typu "VEGA".
Budete tedy potřebovat jakékoliv zbytky zeleniny, které obyčejně vyhazujete, jsou to například:
- Zbytky z oloupané a oškrábané kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- Zbytky a oddenky cibule, pórku, česneku, zelí, kapusty a dalších rostlinných produktů
- Můžete samozřejmě přidat i pár slupek od brambor (bez stopek a nových rostlinných výhonků)
- Zbytky nevyužitých nebo zvadlých bylinek
- TIP: Pro houbové polévkové koření použijte i zbytky houbových hlaviček a nohou
Postup přípravy
Příprava je velice jednoduchá, hlavní je tyto části zbytků zeleniny důkladně, ale velmi důkladně omýt a to od různých zbytků případné chemie a půdy. Zbytky je dobré alespoň nakrájet na menší kusy, řekněme o velikosti palce maximálně pokud jde o slupky, jinak menší kostičky.
- Perfektně omyté a nakrájené zbytky zeleniny a bylinek nechte prosušit například na útěrce.
- Pokud chcete můžete zeleninu prosolit, sůl zvýrazní chuť a také pomůže vytáhnout ze zeleniny přebytečnou vodu. Pokud si nejste jistý kolik soli můžete použít, pak vždy méně je lépe, ale určitě můžete bez obav použít až 25% váhy zeleninových přísad.
- Oschlé zbytky pak musíme pečlivě usušit, můžete použít sušičku zeleniny a ovoce, ale stejně tak dobře poslouží i trouba, do které stačí na pečící papír zeleninu rozložit a sušit na maximálně 60 stupňů a to cca 1 hodinu a 15 minut.
- Po usušení v troubě nebo v sušičce přijde na řadu mletí naší směsi. Nejlépe tuto směs umelete v kuteru (což je běžné příslušenství tyčových mixérů), ale pokud nemáte, pak si určit poradíte i s paličkou nebo případně s hmoždířem.
Dokonale usušenou a umletou nebo nadrcenou směs ještě rozložte na čistý pečící papír a nechte alespoň několik hodin prosušit a vychladnout.
Takto připravenou směs uchovávejte nejlépe v kořence, která se dá pevně uzavřít a na tmavém místě se stálou teplotou.
TIP: Do směsi můžete přidat také mleté a sušené bylinky a další koření, určitě mezi ně patří mletý pepř, bobkový list, paprika, kmín, nové koření a pokud si přejete opravdu voňavou směs pak přidejte také jalovec nebo kardamom.
V konečném důsledku nevadí jak jste si vlastní polévkové koření dochutili, ale jde o to, že jste velmi efektivně a chutně využili domácí zbytky, které by jinak skončili v koši a to je pořád dobrá zpráva.
TIP: Využijte již hotové směsi do polévek, polévkové koření bez glutamanu: VEGA, Papriková VEGA, Houbová VEGA.