Domácí pizza – Tarte Flambée (Flammkuchen)
Na domácí pizzu má jistě každá rodina svůj vlastní recept, ale my si tentokrát ukážeme recept, kde použijeme velmi jednoduché těsto na tradiční „flammkuchen“, který se často podává se smetanovým krémem a sypanou cibulí nakrájenou najemno, případně se špekem – tento původní recept je specialitou Francouzského regionu Alsasko, který také převzali Germánské národy.
My jsme si pro tuto příležitost toto těsto převzali na naší domácí pizzu, s domácím kečupem a s vybranými surovinami.
Suroviny na těsto
(cca dvě velké pizzy na plech standardní velikosti):
- Asi 250 až 300 gramů hladké mouky
- Špetka soli
- Lžíce olivového oleje, můžete použít i klasický
- Asi 100 mililitrů vody
Mouku, a sůl smíchejte, udělejte z mouky kopeček s důlkem uprostřed, kam nalijete olej a vodu, jednoduše celé smícháte a těsto zpracováváte tak dlouho dokud nepřestane lepit. V případě potřeby můžete použít méně či více vody nebo dodat mouku, ale výsledné těsto musí být pružné, aby šlo dobře vyválet.
Těsto na pizzu nechte alespoň hodinu odpočinou v lednici a následně vyválejte na tenko, do vámi zvoleného tvaru. Těsto musí být opravdu tenké! Cca 2 milimetry, těsto je velmi pružné a netrhá se, pokud je správně propracované a nelepí se.
Na tuto „naší“ domácí pizzu pak klademe kvalitní vybrané suroviny, samozřejmě nesmí chybět šunka, sýr (minimálně Gouda!), niva, olivy, špenát nebo žampiony, dá se použít i najemno nakrájená cibule. V kombinaci surovin se meze nekladou, ale určitě bychom doporučili spíše výběr 3 maximálně 4 surovin.
Pizzu nezapomeňte také bohatě namazat naším domácím kečupem, následně rozložte rovnoměrně vybrané suroviny a vložte do vyhřáté trouby. My pečeme cca na 220 – 250 stupňů zhruba 10 minut, tak aby okraje byly křupavé a sýr pěkně rozteklý a lehce připečený.
Pizzu podávejte teplou :).
TIP: My děláme doma raději hned pizzy 3, protože jsou hned pryč! A hlavně jsou rychle hotové a je to relativně levná svačina nebo večeře.