Čubrica: Kouzlo Balkánu na talíři
Vítejte v aromatické říši čubrice, kořenícího symbolu balkánské kuchyně! Připravte se na chuťové dobrodružství, kde se snoubí pikantnost, bylinková svěžest a oříškové tóny. Čubrica, to je mnohem víc než jen směs koření, je to brána do světa plného chutí a vůní.
Co je čubrica?
Zjednodušeně řečeno, čubrica je bulharská odpověď na provensálské bylinky. Srdcem čubrice je saturejka, doplněná o další ingredience, které se liší podle regionu a chuti. Mezi nejčastější parťáky saturejky patří pískavice řecké seno, chilli papričky, majoránka, oregáno a sůl.
Tipy a rady pro použití čubrice:
- Do mletých mas: Čubrica je jako stvořená pro karbanátky, sekanou, kebaby a klobásy. Dodá masu úžasnou chuť a vůni.
- Na grilované speciality: Čubrica se perfektně hodí k masu, zelenině i sýrům grilovaným na roštu.
- Do polévek a omáček: Čubrica obohatí chuť guláše, rajčatové omáčky, fazolové polévky a dalších tekutých pokrmů.
- Do salátů: Čubrica dodá šmrnc zeleninovým salátům s rajčaty, okurkami a paprikou.
- Na dochucení brambor: Čubrica je skvělá na pečené, vařené i šťouchané brambory.
Čevapčiči recept:
Ingredience:
- 1 kg mletého masa (vepřové + hovězí)
- 250 g mletého jehněčího masa (volitelné)
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku, nadrobno nakrájené
- 1 lžička mleté čubrice
- 1 lžička mleté papriky (sladké nebo uzené)
- na špičku nože mletého černého pepře
Návod:
-
Všechny ingredience smíchejte ve velké míse. Dobře prohněťte rukama, aby se vše spojilo.
-
Směs nechte v ledničce odpočinout alespoň 30 minut, aby se chutě rozležely.
-
Po odpočinutí tvarujte z masové směsi válečky o prstu tlusté a délce asi 5-7 cm.
-
Čevapčiči můžete grilovat na venkovním grilu, kontaktním grilu nebo smažit na pánvi. Grilujte dozlatova ze všech stran, asi 5-7 minut na každou stranu.
-
Hotové čevapčiči podávejte s nasekanou čerstvou cibulkou, ajvarem, kajmakem (smetanový krém), pita chlebem a jogurtovou omáčkou (tzatziki).
Tipy:
- Můžete použít hovězí a vepřové maso nebo jen hovězí maso.
- Do směsi můžete přidat nasekanou cibuli pro extra chuť.
- Čevapčiči se tradičně podávají v somunu (plochý chléb) s ajvarem, kajmakem, nasekanou cibulkou a sýrem feta.
Zajímavosti:
- Existuje mnoho variant čubrice, lišících se složením a poměrem ingrediencí.
- Čubrica je skvělý dárek pro milovníky vaření a exotických chutí.
- Existuje legenda, že čubrica byla oblíbeným kořením starých Thráků.
Nezapomeňte: Čubrica je sice úžasné koření, ale s trochou opatrnosti. Je poměrně aromatická, takže s ní zacházejte s citem, abyste nepřehlušili chuť ostatních ingrediencí.