Zapomenuté heslo Registrace
V košíku máte 0 položek za 0 Kč

Položky ve Vašem košíku

K pokladně

Celkem za:0 Kč


Do dopravy ZDARMA Vám zbývá nakoupit za: 601
shish-kebab-skewers.jpg

Čubrica: Kouzlo Balkánu na talíři

Vítejte v aromatické říši čubrice, kořenícího symbolu balkánské kuchyně! Připravte se na chuťové dobrodružství, kde se snoubí pikantnost, bylinková svěžest a oříškové tóny. Čubrica, to je mnohem víc než jen směs koření, je to brána do světa plného chutí a vůní.

Co je čubrica?

Zjednodušeně řečeno, čubrica je bulharská odpověď na provensálské bylinky. Srdcem čubrice je saturejka, doplněná o další ingredience, které se liší podle regionu a chuti. Mezi nejčastější parťáky saturejky patří pískavice řecké seno, chilli papričky, majoránka, oregáno a sůl.

Tipy a rady pro použití čubrice:

  • Do mletých mas: Čubrica je jako stvořená pro karbanátky, sekanou, kebaby a klobásy. Dodá masu úžasnou chuť a vůni.
  • Na grilované speciality: Čubrica se perfektně hodí k masu, zelenině i sýrům grilovaným na roštu.
  • Do polévek a omáček: Čubrica obohatí chuť guláše, rajčatové omáčky, fazolové polévky a dalších tekutých pokrmů.
  • Do salátů: Čubrica dodá šmrnc zeleninovým salátům s rajčaty, okurkami a paprikou.
  • Na dochucení brambor: Čubrica je skvělá na pečené, vařené i šťouchané brambory.


Čevapčiči recept:

Ingredience:

  • 1 kg mletého masa (vepřové + hovězí)
  • 250 g mletého jehněčího masa (volitelné)
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku, nadrobno nakrájené
  • 1 lžička mleté čubrice
  • 1 lžička mleté papriky (sladké nebo uzené)
  • na špičku nože mletého černého pepře

Návod:

  1. Všechny ingredience smíchejte ve velké míse. Dobře prohněťte rukama, aby se vše spojilo.

  2. Směs nechte v ledničce odpočinout alespoň 30 minut, aby se chutě rozležely.

  3. Po odpočinutí tvarujte z masové směsi válečky o prstu tlusté a délce asi 5-7 cm.

  4. Čevapčiči můžete grilovat na venkovním grilu, kontaktním grilu nebo smažit na pánvi. Grilujte dozlatova ze všech stran, asi 5-7 minut na každou stranu.

  5. Hotové čevapčiči podávejte s nasekanou čerstvou cibulkou, ajvarem, kajmakem (smetanový krém), pita chlebem a jogurtovou omáčkou (tzatziki).

Tipy:

  • Můžete použít hovězí a vepřové maso nebo jen hovězí maso.
  • Do směsi můžete přidat nasekanou cibuli pro extra chuť.
  • Čevapčiči se tradičně podávají v somunu (plochý chléb) s ajvarem, kajmakem, nasekanou cibulkou a sýrem feta.

Zajímavosti:

  • Existuje mnoho variant čubrice, lišících se složením a poměrem ingrediencí.
  • Čubrica je skvělý dárek pro milovníky vaření a exotických chutí.
  • Existuje legenda, že čubrica byla oblíbeným kořením starých Thráků.

Nezapomeňte: Čubrica je sice úžasné koření, ale s trochou opatrnosti. Je poměrně aromatická, takže s ní zacházejte s citem, abyste nepřehlušili chuť ostatních ingrediencí.

S čubricí se vaření stává zábavou a každý pokrm se promění v malý gastronomický zázrak. Tak směle do experimentování a dobrou chuť!

Víte že .... ?

... koření má svá tajemství a mnohé zajímavosti? Vyberte si koření o kterém se chcete dozvědět nejvíce informací:

Nebo nám napište, o kterém koření byste se rádi dozvěděli nejzajímavější fakta a zajímavosti.

Přidejte se k nám na Facebooku!

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo
Cookies