Co je to ten černý česnek?
Nejen mezi doplňky stravy je černý česnek opravdovou raritou. Jedná se o moderní superpotravinu, která je sama o sobě přírodním antioxidantem, napomáhá správné funkčnosti cév a srdce. Je také prospěšný v udržování hladiny cholesterolu v krvi a posiluje imunitní systém. Jeho typicky černá barva, ale není jediným znakem jeho proměny, jeho pravý význam se skrývá v jeho celkové prospěšnosti oproti čerstvému česneku, jeho prospěšnost je tedy znásobena a to až desetinásobně, což je dáno jeho výrobou.
Jako doplněk stravy jej možná znáte i vy, ale dá se bezpečně použít i v kuchyni, kde ho můžete použít například:
- při výrobě pesta,
- při výrobě různých past, pomazánek a marinád na maso,
- do salátů i polévek,
- celkově do asijské kuchyně, kde má své nezaměnitelné zastoupení.
Jak se černý česnek vyrábí?
Náš černý česnek se vyrábí z českého kuchyňského česneku (Allium sativum) a často se můžete dočíst, že se tento česnek vyrábí pomocí fermentace, což je velmi nepřesné označení.
Jedná se o tzv.: Maillardovu reakci, kdy se při přesné teplotě (zpravidla 140 - 160 stupňů Celsia) a kontrolované vlhkosti tento produkt peče a dochází k jeho zrání, tento proces zabere zpravidla 40 a více dní, kdy černý česnek skutečně uhelně zčerná. Při tomto procesu dochází k přeměně některých enzymatických látek a procesů, které dodávají černému česneku typický vzhled a chuť, která je méně výrazná, bez typické štiplavosti a ostrosti.
Jeho chuť je tak netypická, že se jí říká "UMAMI" (Umami je vedle čtyř základních chutí tou pátou). Lidé často cítí rozinky, vanilku, švestky a jiné ocvocné plodiny, což práv souvisí s jeho procesem výroby a přeměny některých enzymů.
Černý česnek, který si u nás můžete zakoupit je 100% přírodním produktem, bez přidaných látek a jiných příměsí.