Ciabatta s restovanou cibulkou - recept a tipy na tapas
Ciabatta! To slovo samo o sobě zní lahodně, že? Tato lehká a nadýchaná italská bageta s charakteristickými velkými dutinami si získala srdce milovníků chleba po celém světě. A není se čemu divit! Ciabatta je perfektní pro širokou škálu chutí a pokrmů.
Recept na ciabattu:
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 350 ml vlažné vody
- 10 g sušeného droždí
- 10 g soli
- 2 lžíce olivového oleje
- restovaná cibule podle chuti ( můžete použít sušená rajčata, bylinky nebo sušený česnek )
Postup:
-
V míse smíchejte mouku, droždí a sůl.
-
Přidejte vlažnou vodu a olivový olej a vypracujte hladké a elastické těsto.
-
Těsto hnětete asi 10 minut, dokud nebude lesklé a nelepivé. Před koncem přidejte restovanou cibulku a ještě promíchejte.
-
Vložte těsto do olejem vymazané mísy, přikryjte ho utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
-
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte ho na 2 díly.
-
Z každého dílu vytvarujte bochník a položte ho na plech vyložený pečicím papírem.
-
Bochníky přikryjte utěrkou a nechte kynout dalších 30 minut.
-
Troubu předehřejte na 220 °C.
-
Vykynuté bochníky potřete vodou a posypte hrubou moukou.
-
Pečte ciabattu asi 20-25 minut dozlatova.
-
Upečenou ciabbatu nechte vychladnout na mřížce.
Tipy na tapas s ciabattou:
- Bruschetty: Klasika mezi tapas! Ciabattu nakrájejte na plátky, opečte je a potřete je rajčatovou salsou, olivovým olejem a bazalkou.
- Caprese: Další italská klasika, která nikdy nezklame. Na plátky ciabatty položte plátky rajčat a mozzarelly, pokapejte olivovým olejem a balsamikovým octem a ozdobte bazalkou.
- Slané koláčky: Ciabattu nakrájejte na kolečka, potřete ji krémovým sýrem a ozdobte různými ingrediencemi, jako je šunka, olivy, rajčata, paprika atd.
- Mini sendviče: Ciabattu nakrájejte na plátky a naplňte ji různými náplněmi, jako je šunka a sýr, grilovaná zelenina, tuňák s majonézou atd.
- Tapas s avokádem: Avokádo rozmačkejte, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a namazte na plátky ciabatty. Ozdobte rajčaty, okurkou a klíčky.
Tipy pro pečení ciabatty:
- Použijte kvalitní mouku s vysokým obsahem lepku.
- Těsto důkladně hněte, aby se v něm vytvořila silná lepkavá síť.
- Nechte těsto dostatečně kynout, aby se rozvinula jeho chuť a aroma.
- Pečte ciabattu ve vyhřáté troubě s párou, aby se vytvořila křupavá kůrka a nadýchaná střídka.
Zábava s ciabattou:
- Ciabatta se dá ochutit různými bylinkami a kořením (např. rozmarýnem, tymiánem, oregánem).
- Uspořádejte tapas party a pozvěte přátele, aby si pochutnali na vašich výtvorech.
- Zapojte do pečení i děti a užijte si společný čas v kuchyni.
Ciabatta je univerzální a chutná pochoutka, která vám zpříjemní každý den. Tak na co ještě čekáte? Začněte péct!
Image by atlascompany on Freepik