Zapomenuté heslo Registrace
V košíku máte 0 položek za 0 Kč

Položky ve Vašem košíku

K pokladně

Celkem za:0 Kč


Do dopravy ZDARMA Vám zbývá nakoupit za: 601
vertical-shot-rustic-village-bread-cut-slices-wooden-board.jpg

Chlebové koření: Tajemství lahodného chleba

Chleba, symbol života a základ lidské stravy po tisíciletí. Jeho chuť a vůně dokáží pohladit na duši i žaludku. A co je základem lahodného chleba? Kromě kvalitní mouky a šikovných rukou je to chlebové koření.

Co to je a co skrývá?

Chlebové koření není jednotná směs, ale pestrá paleta bylin a koření, která dodávají chlebu specifickou chuť a aroma. Nejčastěji se setkáte s kmínem, koriandrem, anýzem, libečkem, majoránkou a drceným fenyklem. Každý druh přináší do chlebového světa něco jedinečného:

  • Kmín: Klasika, která zdůrazňuje chuť chleba a dodává mu příjemnou zemitost.
  • Koriandr: Vnáší do chleba citrusové tóny a lehkou sladkost.
  • Fenykl: Podtrhuje chuť kmínu a dodává chlebu lehce nasládlou anýzovou příchuť.
  • Anýz: Svěží a sladká chuť, která se hodí do sladkých i slaných chlebů.
  • Libeček: Jemná, bylinková chuť, která se skvěle doplňuje s kmínem a koriandrem.
  • Majoránka: Vhodná pro tmavé chleby, dodává jim hřejivou a lehce sladkou chuť.

Tipy a rady pro pečení chleba s chlebovým kořením:

  • Množství: Začněte s menším množstvím a postupně přidávejte, dokud nenajdete ideální chuť pro vaše gusto.
  • Mletí: Čerstvě namleté koření má intenzivnější chuť a aroma.
  • Kombinace: Experimentujte s různými druhy koření a najděte si své oblíbené kombinace.
  • Načasování: Koření přidávejte do těsta až na konci hnětení, aby se zachovala jeho chuť a aroma.

Zajímavosti ze světa chleba:

  • Věděli jste, že kmín se do chleba přidává už od starověku?
  • Existuje mnoho druhů chleba z celého světa, každý s typickým kořením.
  • V České republice je nejoblíbenějším chlebovým kořením kmín.
  • Chlebové koření podporuje trávení.

Recept na lahodný chléb z čerstvého droždí:

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml vlažné vody
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička chlebového koření
  • 1/2 lžíce oleje
  • kmín na posypání

Postup:

  1. Droždí rozdrobte do vlažné vody, přidejte cukr a nechte vzejít.

  2. Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, chlebové koření a olej.

  3. Vlijte vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto.

  4. Těsto nechte na teplém místě kynout cca 1 hodinu.

  5. Vykynuté těsto vytvarujte do bochníku .

  6. Na plech s pečicím papírem položte bochánek a nechejte přikrytý utěrkou opět kynout asi 30 minut. Potřete vodou, posypte kmínem a ostrým nožem 2x nařízněte. 

  7. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C dokud nezezlátne. Záleží na výkonu trouby, proto bochník případně kontrolujte, aby se vám nepřipálil. 

Užijte si pečení a pochutnejte si na lahodném chlebu s chlebovým kořením!

Image by wirestock on Freepik

Víte že .... ?

... koření má svá tajemství a mnohé zajímavosti? Vyberte si koření o kterém se chcete dozvědět nejvíce informací:

Nebo nám napište, o kterém koření byste se rádi dozvěděli nejzajímavější fakta a zajímavosti.

Přidejte se k nám na Facebooku!

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo
Cookies