Chlebové koření: Tajemství lahodného chleba
Chleba, symbol života a základ lidské stravy po tisíciletí. Jeho chuť a vůně dokáží pohladit na duši i žaludku. A co je základem lahodného chleba? Kromě kvalitní mouky a šikovných rukou je to chlebové koření.
Co to je a co skrývá?
Chlebové koření není jednotná směs, ale pestrá paleta bylin a koření, která dodávají chlebu specifickou chuť a aroma. Nejčastěji se setkáte s kmínem, koriandrem, anýzem, libečkem, majoránkou a drceným fenyklem. Každý druh přináší do chlebového světa něco jedinečného:
- Kmín: Klasika, která zdůrazňuje chuť chleba a dodává mu příjemnou zemitost.
- Koriandr: Vnáší do chleba citrusové tóny a lehkou sladkost.
- Fenykl: Podtrhuje chuť kmínu a dodává chlebu lehce nasládlou anýzovou příchuť.
- Anýz: Svěží a sladká chuť, která se hodí do sladkých i slaných chlebů.
- Libeček: Jemná, bylinková chuť, která se skvěle doplňuje s kmínem a koriandrem.
- Majoránka: Vhodná pro tmavé chleby, dodává jim hřejivou a lehce sladkou chuť.
Tipy a rady pro pečení chleba s chlebovým kořením:
- Množství: Začněte s menším množstvím a postupně přidávejte, dokud nenajdete ideální chuť pro vaše gusto.
- Mletí: Čerstvě namleté koření má intenzivnější chuť a aroma.
- Kombinace: Experimentujte s různými druhy koření a najděte si své oblíbené kombinace.
- Načasování: Koření přidávejte do těsta až na konci hnětení, aby se zachovala jeho chuť a aroma.
Zajímavosti ze světa chleba:
- Věděli jste, že kmín se do chleba přidává už od starověku?
- Existuje mnoho druhů chleba z celého světa, každý s typickým kořením.
- V České republice je nejoblíbenějším chlebovým kořením kmín.
- Chlebové koření podporuje trávení.
Recept na lahodný chléb z čerstvého droždí:
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 300 ml vlažné vody
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžička chlebového koření
- 1/2 lžíce oleje
- kmín na posypání
Postup:
-
Droždí rozdrobte do vlažné vody, přidejte cukr a nechte vzejít.
-
Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, chlebové koření a olej.
-
Vlijte vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto.
-
Těsto nechte na teplém místě kynout cca 1 hodinu.
-
Vykynuté těsto vytvarujte do bochníku .
-
Na plech s pečicím papírem položte bochánek a nechejte přikrytý utěrkou opět kynout asi 30 minut. Potřete vodou, posypte kmínem a ostrým nožem 2x nařízněte.
-
Pečte v troubě předehřáté na 200 °C dokud nezezlátne. Záleží na výkonu trouby, proto bochník případně kontrolujte, aby se vám nepřipálil.
Užijte si pečení a pochutnejte si na lahodném chlebu s chlebovým kořením!
Image by wirestock on Freepik