Zapomenuté heslo Registrace
V košíku máte 0 položek za 0 Kč

Položky ve Vašem košíku

K pokladně

Celkem za:0 Kč


Do dopravy ZDARMA Vám zbývá nakoupit za: 601

Libeček

Libeček lékařský (Levisticum officinale), Libeček drhnutý, Libeček sušený

Libeček

Libeček je bylinka, kterou si můžeme vypěstovat i doma nebo zahrádce a její použití je v kuchyni velmi široké. Ně nadarmo se Libečku říká české maggi a lze jej použít na provonění a dochucení naprosto všech připravovaných pokrmů, protože blahodárně působí na oběhový systém, odstraňuje plynatost a zlepšuje trávení. Libeček je možno používat místo petrželky a navíc působí silně močopudně.

Zobrazit kompletní specifikaci bylinky Libeček

Více o libečku:



Vyberte balení a vložte do košíku

Rodinné balení (25 g)

24 Kč

ks

Cena s DPH za balení: 25 g
Cena na stánku: 30 Kč

Dostupnost: Skladem (expedice do 24-48 hodin)

XXL Balení (200 g)

180 Kč

ks

Cena s DPH za balení: 200 g
Cena na stánku: 240 Kč

Dostupnost: Skladem (expedice do 24-48 hodin)

GASTRO Balení (1 kg)

840 Kč

ks

Cena s DPH za balení: 1 kg
Cena na stánku: 1 200 Kč

Dostupnost: Skladem (expedice do 24-48 hodin)

25 kg Pytel (25 kg)

5 445 Kč

ks

Cena s DPH za balení: 25 kg
Cena na stánku: Nedostupné

Dostupnost: Máte zájem o toto balení? Kontaktujte nás!





Kompletní informace o Libečku

Libeček je na první pohled křehká bylina, která je však velmi houževnatá a do české kuchyně se zapsala zejména jako koření do polévek, na brambory nebo do salátů a salátových zálivek.

Někomu jeho silné aroma připomíná maso nebo masový vývar, proto se libečku přezdívá také maggi koření, což je trochu nadsazené, ale je skutečností, že do polévek stejně jako petrželka se používá opravdu hojně.

Vědecká klasifikace

Říše: rostliny (Plantae)
Podříše: cévnaté rostliny (Tracheobionta)
Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta)
Třída: vyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řád: miříkotvaré (Apiales)
Čeleď: miříkovité (Apiaceae)
Rod: libeček (Levisticum)

Další názvy a jména Libečku

Česky: Libeček, polévkové koření, maggi bylina a kořen, přírodní a domácí nebo zelené maggi koření
Latinsky: Levisticum officinale
Anglicky: Lovage

Chuť a vůně Libečku

Chuť i vůně Libečku je velmi intenzivní a ne každému voní (či chutná), připomíná trochu celer a nebo velmi intenzivní petržel. Neméně lidem připomíná jeho vůně masový vývar, ale spíše si to s ním jen spojují a v momentě kdy ucítí libeček, tak si to spojí s polévkami a vývary, do kterých se běžně a velmi hojně používá.

Jinak je chuť zemitá a kořeněná a vůně může být lehce nasládlá.

Používané části rostliny

Používají se všechny části rostliny, snad jen kromě květu. Do polévky využijete nejčastěji listy, do různých pest a pod maso využijete tužší stonek a také se využívá kořen, který se využívá spíše v domácí medicíně jako nálev nebo jako přísada do tinktur. Dokonce se využívají i jeho plody, které jsou vhodné podobně jako kmín či anýz na nakládání zeleniny a zeleninových směsí.

Použití Libečku v kuchyni a v gastronomii

V kuchyni je tato bylinka velmi neocenitelná a Libeček známe spíše jako koření do polévek. Dá se ovšem využít i na výrobu výborného pesta, na nakládání i pod maso (dušené i pečené).

Zmáme také recepty, kdy se Libeček využívá také do různých obdob knedlíků nebo těstovin a také jako přísada do pečiva. S Libečkem také připravíte exkluzivní salsy.

Také se Libeček velmi dobře pojí s jídly, kde dominují luštěniny, jako je čočka a fazole. A nezpomínejte využít Libeček také při vaření brambor a jiné zeleniny nebo například do majonézy nebo jej naložte do oleje či octa.

Recepty s Libečkem

Léčivé účinky Libečku

Libeček je velmi vhodný jako doplněk stravy, který vás velmi rychle zbaví například plynatosti a pocitu plnosti. Podporuje trávení a chuť k jídlu a velmi pozitivně působí na celý trávicí organismus, pomáhá při překyselenosti organismu i žaludku.

Velmi často se setkáte s různými tinkturami, kapkami i tabletkami, kde je přísadou také libeček a většinou jde právě o různé doplňky na zlepšení trávení.

Libeček také působí močopudně a pomáhá detoxikovat organismus.

Historie a zeměpisný původ Libečku

Země původu Libečku nelze jednoduše stanovit, některé zdroje uvádí, že jde o tehdejší území Persie – tedy dnešní území Afghánistánu a Íránu. Postupně se pak rozšířil také do dnešního Středomoří, kde se pěstuje mnoho – většina bylinek, které známe.

Ve Vatikánu je uložena Římská kuchařka ze 4. století n. l., kde nalezneme bylinku Libeček a také několik receptů a zmínek o něm.

Ve středověku se pěstoval hlavně v klášterech a na jejich zahrádkách, tímto způsobem se také šířil, mniši jej dávali také jako dar svým bratrům.

Pěstování, zpracování a sklízení Libečku

V první řadě je zapotřebí vybrat Libečku vhodný prostor na našich zahrádkách. Nesmíte zapomenout, že se jedná opravdu o vysokou a širokou rostlinu, ne zřídkakdy je tato bylinka vysoká ke dvoum metrům a široká může být zrovna tak. Doporučujeme však libeček udržovat a zastřihávat, aby byl lehce dostupný a košatý.

Nejlépe Libeček vypěstujete buďto z malých semenáčů (malých rostlin), které koupíte na tržišti anebo ještě lépe - poproste svou sousedku nebo souseda ať vám odkopne kousek kořenového balu a ten si zasaďte, velmi rychle uvidíte výsledek.

Semena se vysévají až do konce října, je ale nutné počítat, že ze samotného semena bude možné Libeček zpracovávat až příští rok.

Protože je Libeček velmi nenáročnou rostlinou, vydrží jak prosluněná místa, tak i polostín. Pokud jsou léta suchá, nevadí, Libeček to přežije i delší dobu bez zálivky - například pokud máte zahrádku pouze jako víkendovou záležitost.

Libeček je vytrvalý a pokud mu dáte správnou půdu, provzdušněnou a kyprou (ne mokrou), tak vám na jednom míste poroste mnoho let!

Libeček je možné sklízet kdykoliv jej potřebujeme. Sušíme ho zejména na suchých a stinných místech a uchováváme jej v kořenkách bez přístupu vzduchu a na místech se stálou teplotou a pokud možno i na tmavých místech, například někde ve špajzu.

Další zajímavá fakta o Libečku

Obsah balení

Balení obsahuje pouze sušený a drhnutý Libeček v gramáži, které jste si zvolili ve vaší objednávce. Balíčky s kořením, kořenícími směsi a bylinkami jsou zatavené v kvalitní gastrosáčcích. Alergneny: Může obsahovat stopy alergenu lepku, sóji, celeru, hořčice, sezamu, vejce a mléka.

Související produkty

Tymián

Tymián

25 g    24 Kč
Cena na stánku: 30 Kč

Detail koření
KOUPIT
Oregáno

Oregáno

25 g    20 Kč
Cena na stánku: 25 Kč

Detail koření
KOUPIT
Pažitka sušená

Pažitka sušená

25 g    40 Kč
Cena na stánku: 50 Kč

Detail koření
KOUPIT
Šalvěj

Šalvěj

25 g    24 Kč
Cena na stánku: 30 Kč

Detail koření
KOUPIT
Koriandr list sušený

Koriandr list sušený

25 g    36 Kč
Cena na stánku: 45 Kč

Detail koření
KOUPIT
Přidejte se k nám na Facebooku!

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo

Libeček

[x] Zavřít libecek.jpg

Libeček

[x] Zavřít
Našli jste někde lepší cenu?

Cookies