Zapomenuté heslo Registrace
V košíku máte 0 položek za 0 Kč

Položky ve Vašem košíku

K pokladně

Celkem za:0 Kč


Do dopravy ZDARMA Vám zbývá nakoupit za: 601

Bazalka

Bazalka pravá (Ocimum basilicum), Bazalka sušená, Drhnutá Bazalka

Bazalka

Bazalka je v kuchyni velice neocenitelnou bylinou s širokým využitím. Je chutnou a voňavou přísadou do salátů, čerstvé zeleniny nebo i do mletých mas a omáček. Bazalka je jednou ze základní surovinou v italské kuchyni a používá se u receptů, kde jsou základem rajčata nebo sýr mozzarella a je nedílnou součástí omáček pesto.

Bazalka se také používá při výrobě provensálského koření.

Zobrazit kompletní specifikaci bylinky Bazalka

Více o Bazalce a použití naleznete v našich článcích:



Vyberte balení a vložte do košíku

Rodinné balení (25 g)

20 Kč

ks

Cena s DPH za balení: 25 g
Cena na stánku: 25 Kč

Dostupnost: Skladem (expedice do 24-48 hodin)

XXL Balení (200 g)

150 Kč

ks

Cena s DPH za balení: 200 g
Cena na stánku: 200 Kč

Dostupnost: Skladem (expedice do 24-48 hodin)

GASTRO Balení (1 kg)

700 Kč

ks

Cena s DPH za balení: 1 kg
Cena na stánku: 1 000 Kč

Dostupnost: Skladem (expedice do 24-48 hodin)

25 kg Pytel (25 kg)

2 723 Kč

ks

Cena s DPH za balení: 25 kg
Cena na stánku: Nedostupné

Dostupnost: Máte zájem o toto balení? Kontaktujte nás!





Kompletní informace o Bazalce

Kdo by neznal bylinku Bazalka, jako by nebyl … Tato skvělá, aromatická a chutná bylina patří neodmyslitelně k italské a francouzské kuchyni. Bazalku oceníme všude tam, kde chceme docílit čerstvosti a neotřelé chuti. Používáme ji na těstoviny, do pesta, k sýrům i k mletým masům.

Bazalka má velmi široké využití jak v bylinkářství, léčitelství a v neposlední řadě i v kuchyni, a i v té české kuchyni má nezastupitelné místo.

Vědecká klasifikace

Říše: rostliny (Plantae)
Podříše: cévnaté rostliny (Tracheobionta)
Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta)
Třída: vyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řád: hluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae)
Podščeleď: Nepetoideae
Rod: bazalka (Ocimum)

Další názvy a jména Bazalky

Česky: Bazalka
Latinsky: Ocimum basilicum
Anglicky: Basil

Chuť a vůně Bazalky

Bazalka voní čerstvě a svěže, má až peprmintové, ovocné a citrusové aroma. Chuť může být velmi intenzivní a lehce zemitá, záleží na stáří lístků. V každém případě osvěží každý pokrm. Chuť a vůně sušené bazalky je méně intenzivní, ale to na její kvalitě rozhodně neubírá.

Používané části rostliny

Bazalka se kromě kořenů dá využít celá, drobné stonky a jemné větvičky se dají využít do pomazánek i polévek, ale samozřejmě jemně nasekané. Bazalka se ale pěstuje hlavně kvůli lístkům, které se používají především čerstvé.

Použití Bazalky v kuchyni a v gastronomii

Bazalka se v kuchyni využívá především čerstvá, zelená a nejlépe čerstvě utržená.

Využijeme ji na těstoviny s různým zeleninovým nebo masovým ragů, je jednou ze tří hlavních ingrediencí na pizzu Margarita a na pizzu a slané koláče obecně. Dále ji využíváme k provonění a dochucení salátů, pomazánek a dipů.

Má velmi široké využití a nemusí nutně sloužit jen jako ozdoba, i když v moderní době se také používá jako ozdoba a aromatická tečka na některých koktejlech a také dezertech.

Bazalku v sušeném stavu využijete především k dochucení mletých mas a různých ragů, rozumí si také s rybami.

Recepty s Bazalkou

Nezapomeňte si z bazalky vyrobit pesto nebo si připravit domácí provensálské koření.

Léčivé účinky Bazalky

Bazalka má stejně jako v kuchyni svou nezastupitelnost i v lékařství a bylinkářství, její léčivé účinky oceníte především při:

  • Nadýmání; tlumí žaludeční křeče, podporuje trávení a pozitivně působí na celý trávicí systém.
  • Nachlazení: tlum bolesti spojené s nachlazením, je lehce antibiotická a působí také protizánětlivě, vyzkoušet můžete také bazalkový čaj, který se připravuje stejně jako čaj majoránkový.
  • Bazalka se také používá k inhalaci nebo do koupele, uvolňuje svalové a nervové napětí.
  • Snižuje krevní tlak a je vhodná proti nespavosti a migréně.

Historie a zeměpisný původ Bazalky

Bazalka je velmi starou bylinou, znali ji již staří Egypťané, Řekové a Germáni. Její datování nelze přesně určit, ale dá se předpokládat, že se využívala mnoho staletí až tisíciletí před naším letopočtem.

Jméno bazalky bylo ve své době zaměňováno za latinské slovo basiliscus (tedy bazilišek) a byla považována za ďábelskou bylinu! Pravdou však je, že její jméno pochází z řeckého slova basileus, což znamená „král“. Dá se tedy s nadsázkou říci, že Bazalka je opravdovou královnou bylinek.

Zeměpisně se dá bazalka zařadit spíše do středomořské Francie, pěstuje se také v Itálii a ve Španělsku, daří se jí však po celé teplé Evropě. Její původ je však v Indii.

Pěstování, zpracování a sklízení Bazalky

Bazalka má mnoho druhů, ale pěstují se vesměs stejně, jde o bylinky - letničky, které mají rády teplo a vyséváme je v březnu až v dubnu do květináčků a truhlíků. Bazalka nepotřebuje velké prostory a pravidelným zaštipováním, se vám odmění košatěním a krásně zelenými lístky.

Bylinka to není na pěstování ani nikterak náročná, dobře se vám odvděčí na slunném a teplém místě, má ráda pravidelnou zálivku.

Bazalku sklízíme dle potřeby a dle připravovaných pokrmů.

Čerstvě sklizenou bazalku můžeme uchovávat v celých svazcích na chladném a vlhkém místě. Samozřejmě lze čerstvou bazalku také zamrazit a to nejlépe vcelku, respektive celé lístečky.

Častým procesem, jak uchovávat bazalku je její sušení.

Bazalka - její kultivary a odrůdy

Nejznámější kultivary Bazalky pravé (Ocimum basilicum) jsou:

  • Blue Spice – je dekorativní a velmi sladce aromatická odrůda. Vyznačuje se drobnějšími zelenými listy, purpurovými lodyhami a růžovými květy.
  • Purple Ruffles – purpurové a zkadeřené lístky, působí velmi dekorativně květe růžovými květy.
  • Queen – tato odrůda je vhodná především do truhlíků, je velmi kompaktní a kvete tmavě zeleně.
  • Purple Opaal – krásně a růžově kvetoucí bazalka s listy tmavě purpurové barvy a jemně bublinatým povrchem.

Dále rozlišujeme nejméně tři nejpoužívanější a nejznámější odrůdy bazalky:

  • Bazalka pravá (Ocimum basilicum) – je nejznámějším druhem bazalky, která se nejčastěji využívá v našich kuchyních. Bazalka pravá má také nejvíce kultivarů a odrůd, které rozlišujeme. Liší se mnoha prvky, výškou, chutí i vůní.
  • Bazalka posvátná (Ocimum sanctum) – původem z Asie, je typicky vhodná především do kořeněných a pikantních pokrmů.
  • Bazalka vytrvalá (Ocimum gratissimum) – má původ v Indii a její charakteristická vůně se dobře uchovává i v sušeném stavu, využívá se také do čajů a čajových směsí.

Další zajímavá fakta o Bazalce

  • Bazalka se také pěstuje jako okrasná bylinka, kterou často umisťujeme v okrasných květináčích a truhlících v kuchyni na světlá místa.
  • Bazalka také působí jako efektivní odpuzovač much.
  • Existují druhy, které mohou mít i skořicové nebo citrusové aroma.

Kořenící směsi s Bazalkou

Obsah balení

Balení obsahuje pouze sušenou a drhnutou Bazalku v gramáži, které jste si zvolili ve vaší objednávce. Balíčky s kořením, kořenícími směsi a bylinkami jsou zatavené v kvalitní gastrosáčcích. Alergneny: Může obsahovat stopy alergenu lepku, sóji, celeru, hořčice, sezamu, vejce a mléka.

Související produkty

Koriandr celý

Koriandr celý

25 g    20 Kč
Cena na stánku: 25 Kč

Detail koření
KOUPIT
Bazalka

Bazalka

25 g    20 Kč
Cena na stánku: 25 Kč

Detail koření
KOUPIT
Šalvěj

Šalvěj

25 g    24 Kč
Cena na stánku: 30 Kč

Detail koření
KOUPIT
Koriandr mletý

Koriandr mletý

25 g    20 Kč
Cena na stánku: 25 Kč

Detail koření
KOUPIT
Rozmarýn

Rozmarýn

25 g    24 Kč
Cena na stánku: 30 Kč

Detail koření
KOUPIT
Přidejte se k nám na Facebooku!

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo

Bazalka

[x] Zavřít bazalka.jpg

Bazalka

[x] Zavřít
Našli jste někde lepší cenu?

Cookies