Tymián je bylinka, která má širokou škálu využití v kuchyních. Při výběru tymiánu dbáme na vysokou kvalitu, aby nebyla barva vybledná a aby krásně voněl a vypadal. Požívá se pod maso na dušení, restovaná masa či zeleniny a do základů na omáčku. Tymián doporučujeme před použitím promnout v dlani.
Zobrazit kompletní informace o bylince Tymián
Více o tymiánu:
- Jak na jarní únavu? S kořením a bylinkami!
- Koření na zvěřinu
- Jaké koření a bylinky zvolit při zpracování sladkovodních ryb?
- Pět druhů koření a bylin, které zlepšují náladu a pomáhají proti depresím
Vyberte balení a vložte do košíku
Rodinné balení (25 g)
24 Kč
Cena s DPH za balení: 25 g
Cena na stánku:
30 Kč
Dostupnost: Skladem (expedice do 24-48 hodin)
XXL Balení (200 g)
180 Kč
Cena s DPH za balení: 200 g
Cena na stánku:
240 Kč
Dostupnost: Skladem (expedice do 24-48 hodin)
GASTRO Balení (1 kg)
840 Kč
Cena s DPH za balení: 1 kg
Cena na stánku:
1 200 Kč
Dostupnost: Skladem (expedice do 24-48 hodin)
25 kg Pytel (25 kg)
4 075 Kč
Cena s DPH za balení: 25 kg
Cena na stánku:
Nedostupné
Dostupnost: Máte zájem o toto balení? Kontaktujte nás!
Kompletní informace o Tymiánu
Tymián je všestranná bylina, která se hodí do mnohých pokrmů, z nichž asi nejlépe dochutíme tymiánem různá rajčatová ragů, masitá i zeleninová. Hodí se na těstoviny a spolu s bazalkou a oregánem tvoří svatý grál koření na pizzu.
Tymián se také pěstuje v domácnostech jako okrasná a vonná bylina, která pomáhá při boji s muškami a komáry. Její všestranost ocení všichni kulináři, bylinkáři i zahradníci.
Vědecká klasifikace
Říše: rostliny (Plantae)
Podříše: cévnaté rostliny (Tracheobionta)
Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta)
Třída: vyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řád: hluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae)
Rod: mateřídouška (Thymus)
Další názvy a jména Tymiánu
Česky: Tymián, Mateřídouška, Démut, Douška, Dymián, Dymiánek, Thým, Tymiánek.
Latinsky: Thymus vulgaris
Anglicky: Thyme, Thym
Chuť a vůně Tymiánu
Vůně tymiánu je velmi intenzivní a bohatá, připomíná citrusy, je lehce kmínová až fenyklová a hřebíčková. Chuť je také velmi intenzivní, kořenná, může být lehce zemitá, ale osvěžující a ani správným sušením neztrácí své chuťové a aromatické vlastnosti.
Používané části rostliny
V našich kuchyních se používají výhradně drobné lístky tymiánu, ale mohou se využívat i květy a drobné a jemné natě. Zbytek rostliny se používá spíše do vonných koupelí, alkoholu, tinktur a také sáčkových bylinkových čajů.
Použití Tymiánu v kuchyni a v gastronomii
Tymián se využívá především jako koření na pizzu, čerstvou zeleninu a saláty. Známe ho také z pizzy a různých především rajčatových omáček a polévek. Spolu s tymiánem, bazalkou, oregánem a dalšími bylinkami si můžete jednoduše připravit domácí provensálské koření.
Nejen provensálské koření oceníte ve vaší kuchyni, ale tymián je velký kamarád s česnekem a tuto kombinaci oceníte především při ochucení olejů nebo octů, které dále využijete k dochucení vašich pokrmů, zejména pak pomazánek, dipů a čerstvé zeleniny.
Oceníte jej také při přípravě bylinkového másla, při přípravě paštik nebo nakládaných sýrů. do různých nádivek a skvěle dochutí zvěřinové pokrmy.
Recepty s Tymiánem
- Netradiční čaje z tradičních bylinek – Majoránkový čaj
- Domácí provensálské koření
- Domácí grilovací koření
- Jak na jarní únavu? S kořením a bylinkami!
- Pět druhů koření a bylin, které zlepšují náladu a pomáhají proti depresím
- Jak na domácí uzený sýr s kořením?
Léčivé účinky Tymiánu
Tymián stejně jako například Majoránka nebo Bazalka, či Oregáno má podobné vlastnosti a pomáhá léčit nebo uklidňovat podobné neduhy.
Využijete jej při tvorbě různých tinktur, inhalací nebo uvolňujících koupelí. Tymián také naleznete ve spousty bylinných doplňcích stravy, které pomáhají našemu trávicímu traktu ve správně funci.
Za zmínku též stojí, že tymián pomáhá proti infekcím v dutině ústní, proto jej naleznete spolu s dalšími bylinkami i v zubních pastách a vodých.
Izolovaný esenciální olej thymol, má zase výrazné antiseptické účinky a je dokonce 25x silnější než fenol. Ale rozhodně jej nekonzumujte! Fenol patří do skupiny látek, které mohou léčit i pomáhat, ale jedná se o mírně až velmi jedovaté deriváty.
Historie a zeměpisný původ Tymiánu
První zmínky o pěstování a používání tymiánu datujeme do doby kolem 3000 před naším letopočtem a jako spousta bylinek, které se hojně využívají v Evropě i tato má svůj původ ve Středomoří, kde hojně roste na nehostinných svazích.
Řekové a Římané si ve starověku uživali bylinkové lázně s tymiánem, protože věřili v jeho silnou léčivou až nadpřirozenou moc, která jim měla dodat síly a odvahy. Egypťané tymián používali také při balzamování a už v tehdejší době dokázali z tymiánu dostat vonné silice, oleje a také fenol, který balzamované chrání před plísněmi, houbami a škudci.
Pěstování, zpracování a sklízení Tymiánu
Tento nenáročný a vytrvalý nizký keřík, polokeř roste i v opravdu nehostinných podmínkách, ale aby se vám krásně odměnil, je dobré jej pěstovat na slunném místě s pravidelnou zálivkou, v zemině s příměsí písku a vystačí si s běžnou přírodní zálivkou, deštěm.
Dorůstá výšky kolem 20-30 cm, sklizeň probíhá v dubnu až květnu, nejlépe před rozkvetením, ale i květy jsou aromatické a vhodné do kuchyně. Uchovává se ve svazcích, které je dobré zavěsit na provětrávané místo, kde se pomalu usuší.
Pěstovat jej můžeme jak v květináčích, truhlících tak i na chráněných a slunných místech ve vaší zahrádce.
Tymián se vysévá začátkem března, seje se řídce na povrch substrátu, který pak lehce zamáčkneme. Do zahrádek jej vyséváme až začátkem května, kdy je půda už dostatečně prohřátá.
Tymián jeho kultivary a odrůdy
Tymián má mnoho odrůd a všechny jsou něčím specifické, ty nejrozšířenější jsme se pro vás pokusili přiblížit níže.
- Tymián obecný (Thymus vulgaris, Mateřídouška obecná); nejrozšířenější varianta, se kterou se běžně setkáváme má sice více variant, pěstované v Anglii (širokolistý) nebo ve Francii (úzkolistý), ale jinak má podobné, téměř stejné chuťové a aromatické vlastnosti.
- Tymián citrónový (Thymus citriodorus, Mateřídouška citronová); se svým citrusovým aroma se skvěle hodí do ovocných i zeleninových salátů, koktejlů a především k přípravě pečených, dušených a jinak upravovaných ryb.
- Tymián kmínový (Thymus herba-barona, Mateřídouška kmínová); je další z rodiny tymiánů s netradičním a specifickým aroma, tento druh je vhodný především k masitým pokrmům, k vepřovému do omáček a k dušeným ragú.
- Tymián úzkolistý (Thymus serpyllum, Mateřídouška úzkolistá); je vhodný k přípravě grilovaných pokrmů, zejména pak ke grilované zelenině.
- Tymián hlavatý (Thymus capitatus, Mateřídouška hlavatá); na Blízkém východě nejrozšířenějším druhem, který je vyšlechtěn, tak aby nabídl co nejsilnější chuťový a aromatický zážitek.
Další zajímavá fakta o Tymiánu
- Tymián i jako okrasná bylinka má své využití. Odpuzuje komáry a mouchy.
- Z tymiánu a dalších bylinek se vyrábí různá kadidla, která od starého Říma a Řecka prakticky v nezměněné podobě hořívají v chrámech dodnes.
- Tymiánu rozlišujeme více jak 100 různých odrůd a kultivarů!
- Tymián spolu s bobkovým listem tvoří základ takzvaného bouquet garni, který se využívá k dochucení polévek a dušených pokrmů.
Kořenící směsi s Tymiánem
Obsah balení
Balení obsahuje pouze sušený Tymián v gramáži, které jste si zvolili ve vaší objednávce. Balíčky s kořením, kořenícími směsi a bylinkami jsou zatavené v kvalitní gastrosáčcích. Alergneny: Může obsahovat stopy alergenu lepku, sóji, celeru, hořčice, sezamu, vejce a mléka.
Tymián obecný
Volně pěstovaný tymián
Kvetoucí tymián - divoký
Detail tymiánového květu
Svazek sušeného tymiánu
Malý tymiánový keřík
Lístky tymiánu - detail