Jak na domácí uzený sýr
s kořením?
Máte zkušenosti s výrobou uzených sýrů? Pak tento článek bude doufejme vaší inspirací a pro každého dalšího přinášíme jednoduchý návod jak na uzení sýrů a také jaké koření zvolit. Výroba domácích uzených sýrů, ať už s kořením nebo ne, je velmi zábanou činností pro rodinu a to nejen při jejich výrobě, ale i při jejich ochutnávání.
Při výrobě uzených sýrů se používá výrazné koření, svou chutí i vůní, aby v sýru vyniklo, pak vybíráme koření, které bude dělat hezkou mozaiku a strukturu sýra, takže výběr přizpůsobte spíše hrubozrným a hrubějším typům koření. Pokud udíte sýry v základu už slané, pak volte koření bez soli.
Nezapomínejte také na bylinky, kterých je velké množství a téměř všechny se hodí k uzení, jen musíte být opatrní, protože bylinky bývají často až moc aromatické.
Vhodné koření na uzení sýrů:
V našem receptu (níže) jsme použili koření Ratatouille a kořenící směs Italia, protože typově odpovídají svou hrubší strukturou, přiměřenými kousky zeleniny a hrubými zrny koření.
Další vhodnou směsí je například pikantní Drákulova smrt nebo kořenící směs s velkými kousky zeleniny Asado a hrubozrné směsi Texas Steak a Texas Country. Nezpomínejme také na celý pepř zelený nebo červený, který se k sýrům výborně hodí a tvoří krásnou mozaiku.
Další vhodné koření jen krátce:
- Desperado - velmi pikantní až páivá směs
- Hořčičné semínko
- Koriandr
- Sušená nebo smažená cibulka
- Plátkový česnek
Nezapomínejte také na bylinky
U bylinek je to mnohem snazší než u koření, vhodné jsou všechny, ale ne ve větší míře, Můžete krásně využít tymián, oregano i bazalku. Zkuste také experimentovat s koprem a rozhodně nic nepokazíte také medvědím česnekem a petrželkou.
Recept na domácí uzený sýr
Na uzení vybírejte sýr s větším podílem tuku v sušině, například 45% Gouda nebo 40% Eidam, jsou vhodné a nenákladné sýry s bohatou chutí.
Na jeden větší bochník uzeného sýra budete potřebovat:
- 2 kg nahrubo nastrouhaného sýra
- podle chuti vybraného koření, v našem receptu jsme použili 25 g kořenící směsi Ratatouille a na druhý bochník to samé množství koření Italia
Nastrouhaný sýr spolu s kořením smícháme, nebojíme se použít i hrubé síly, aby bylo koření opravdu rovnoměrně rozprostřené v celém bochníku. Směs sýra a koření vložíme například do většího kovového cedníku vyloženého pečícím papírem, lehce směs přimáčkneme, stačí rukou jemně "uplácat".
Nakonec to celé vložíme do udírny na 2 - 3 hodiny a udíme při teplotě 80 stupňů.
Po vyjmutí a vychladnutí bochníku uzeného sýra, si můžete vychutnat svůj jistě báječný výtvor.
Přejeme dobrou chuť!
A nezapomeňte, že přesně tyto dva typy uzených sýrů můžete ochutnat v našem malém, ale krásném krámku na Zelňáku v Městské Tržnici v Brně!